Revistă de înnodat sinapse

Rocker până la moarte!

rocker_Dan ChioreanLa cei 34 de ani ai săi, Marian Crișan are deja un Palme d’Or pentru scurtmetrajul ”Megatron” și multe alte premii pentru lungmetrajul său de debut, ”Morgen”. ”Rocker” este al doilea lungmetraj regizat de Marian Crișan după un scenariu propriu, inspirat din viața rapperului Sișu. O creație cu totul și cu totul premiabilă.
Marian Crișan este născut în Bihor. Ca și mine. Voi preciza din capul locului că asta nu determină vreun parti-pris. Deși, ca să fiu corectă până la capăt, un acces de subiectivism tot am avut. Acțiunea se petrece în Oradea, cel mai frumos oraș din lume, dar nu se vede absolut nimic din el! Poate că doar localnicii ar putea recunoaște un capăt de pod, o bucată de gard din fier forjat (de pe malul Crișului), 2 metri, de la trotuar în sus, din zidul unei biserici, o firmă, un bloc, o străduță înzăpezită… M-am supărat puțin. Apoi am înțeles: ceea ce se întâmplă în acest film se poate întâmpla oriunde în lume, deci nu e cazul să localizăm. Apoi, deși Crișan este un documentarist redutabil, de data asta n-a vrut să facă un film despre Oradea, ci despre tatăl unui băiat care se droghează cu heroină.Dan Chiorean, Crina Semciuc, Alin State
Florin, poreclit Dinte, este interpretat cu sclipiri de geniu de tânărul actor (sibian) Alin State. Așa cum el însuși ne-a povestit, a căutat izvoare de inspirație în centrele de recuperare. Și, iată, a reușit să construiască un personaj de o autenticitate tulburătoare. Dinte e slab și palid, cântă (foarte bine!) în trupa Iguanele, are crize de isterie când se apropie sevrajul și nu mai are niciun fel de scrupule când vine vorba despre doza fără de care nu poate trăi. Nu mai contează nici tatăl său, nici Iolanda (Crina Semciuc), fata care îl iubește necondiționat.
Victor este eroul principal, tatăl lui Dinte. Actorul Naționalului clujean, Dan Chiorean, este magnific în rolul rockerului de vârsta a doua spre a treia. Poate că Victor a visat să ajungă un rockstar. Știe să cânte la mai multe instrumente, poate interpreta ”Smoke on the Water” (Deep Purple), iar în mașină ascultă ”Țara te vrea prost” (Sarmalele Reci) sau ”Dacă vrei” (Celelalte Cuvinte, trupă orădeană!). De altfel, ”Dacă vrei” ar putea fi sloganul filmului. Ascultați cu atenție textul. Revenim: Victor ar vrea să-și întemeieze o familie cu frizerița Laura, interpretată rocker_still_012de o actriță multipremiată, Ofelia Popii. Dar nu poate, pentru că trebuie să aibă grijă de fiul lui drogat. Despre care știe clar că e o cauză pierdută și singurul lucru pe care îl mai poate face pentru el este să-i aline suferința. Cu orice preț. Scena cea mai puternică din film este aceea în care tatăl intră în pădure să-și facă nevoile și, după ce traversează șesul alb, nu mai găsește locul pe unde ar trebui să se întoarcă. Această metaforă a angoasei și a disperării este transmisă cu o intensitate ucigătoare. Când îmi amintesc scena asta, îmi tremură mâna pe tastatură…
Principala calitate a acestui film este că nu dădăcește, nu arată cu degetul, nu învinuiește, nu caută scuze. Marian Crișan se limitează să relateze întâmplarea. Dar rezultatul este mai pregnant decât al tuturor documentarelor antidrog la un loc.


Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS