Revistă de înnodat sinapse

Povestea Bendeacului care era cât pe-aici să ajungă un mare actor

Mihai-600x400

L-am descoperit în show-ul ”Mondenii” (Prima TV), apoi l-am văzut în roluri  nu prea concludente, la Teatrul de Comedie și în câteva filme. Am făcut cunoștință în foaierul Comediei și mi s-a revelat ca un adolescent sensibil și timid. Trăsături de care s-a dezbărat foarte curând, de îndată ce a ajuns la Antena 1. Dacă a făcut-o pentru bani, se numește prostituție. Dacă a făcut-o din convingere, se cheamă inconștiență.

”Umorul” gros face punga groasă?

bendeac fernandoDe îndată ce a început să parodieze personaje care sunt, în sine, jalnice și caricaturale (Fernando de la Caransebeș, Naomi, Nikita etc.), Mihai Bendeac a devenit exponentul actoriei la minimă rezistență. Bășcălia la adresa unor  oameni cu diverse grade de debilitate mintală nu-i poate amuza decât pe foștii fani ai momentan defunctului OTV. Fernando de la Caransebeș sau Naomi, în varianta Bendeac, sunt atât de vulgar îngroșați, încât îți întorc instantaneu stomacul pe dos. Care ai chef de râs când îți vine să dai la rațe, ești tare…

bendeac gadeaSingurul personaj care i-a ieșit cu adevărat bine și care trădează un talent real a fost Mihai Gâdea. E mult mai greu să faci personaj comic dintr-un om îndeobște serios. Apoi a urmat miracolul: ”Doctori, femei și alte întâmplări” la Teatrul Metropolis. Am descoperit un Bendeac aproape genial, care și-a construit personajul cu ajutorul unor uluitoare subtilități și rafinamente. Nu gesticula, nu zbiera, nu se scălâmbăia, era de ajuns să stea pe scenă și să nu facă nimic, pentru ca publicul să râdă în hohote mari. Scriam atunci: ”Căutînd nod în IMG_64691-1024x682papură, am încercat să disting în interpretarea lui Bendeac reminiscenţe din celelalte personaje ale sale (Bănel, Naomi, Solcanu, Băsescu ş.a.) dar m-am lăsat degrabă păgubaşă, acceptând evidenţa: actorul a creat un personaj cu totul şi cu totul inedit. Sâsâit “pe fond nervos”, Bassinet e mereu paralel cu lumea reală, iar faţa lui reflectă o cumplită încordare pentru a înţelege ceva din lucrurile care se întâmplă în jurul lui. Naiv şi senin, uneori speriat până în pragul isteriei, Bassinet este cel mai pregnant (şi mai comic) personaj din spectacolul montat de Emanuel Pârvu.”

Toboganul compromisurilor

bendeac pijDintr-o necesitate firească de a vinde mai multe bilete, spectacolul a fost itinerat prin țară și programat la Palatul Copiilor din București. Sigur, sala de la Palatul Copiilor e mult mai mare decât cea de la Metropolis, deci se justifica o anume accentuare a tonalității. Dar ceea ce am văzut la Teatru TV, Antena 1, nu mai semăna deloc cu premiera despre care scriam mai sus. Și mai mare a fost decepția la al doilea spectacol al Teatrului TV, ”Pijamale”. Deși personajul din acest spectacol era destul de diferit de cel din ”Doctori de femei”, Bendeac ne-a oferit același omuleț chel, ochelarist și picat din lună. Ideea de a târî dintr-un spectacol în altul același caracter este una total nefericită, pentru că prima și cea mai importantă calitate a unui actor bun este fix versatilitatea! De când e în juriu la ”România dansează”, dă semne tot mai clare că vrea să devină Jim Carrey II.

Dragă Mihăiță! 

Poate n-ai aflat încă, dar cele mai bune filme ale lui Carrey sunt exact acelea în care NU se scălâmbăie. Și, oricum, recent s-a hotărât să renunțe la actorie, ca să se apuce de scris cărți pentru copii. Așa că, dragă Mihăiță, ar fi cazul să te hotărăști pentru cine joci: pentru maneliști sau pentru publicul care înțelege și iubește teatrul cu adevărat? Îți scriu toate acestea știind că te vei oftica și mă vei înjura. Sper să te oftici suficient de tare încât se te întorci la startul către glorie. Baftă.

Gabriela Hurezean

2 Responses to “Povestea Bendeacului care era cât pe-aici să ajungă un mare actor”

  1. make up a website

    hello!,I really like your writing so a lot! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL?
    I need an expert in this house to solve my problem.
    May be that is you! Looking ahead to look you.

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS