Revistă de înnodat sinapse

”The Hunt” – Vânarea vânătorului

mads mikkelsen

Luni seara, la Cinema Studio, Festivalul Internațional de Film București s-a deschis cu proiecția de gală a lungmetrajului ”Vânătoarea” (”The Hunt”), o răscolitoare creație a regizorului și scenaristului danez Thomas Vinterberg.

Omul bun, când își dă arama pe față

După acest film, admiratorii lui Lars von Trier vor deveni (dacă nu cumva au făcut-o deja…) și fanii lui Vinterberg. Cei doi au o importantă istorie comună. Thomas Vinterberg s-a numărat printre tinerii cineaști care i s-au alăturat lui Lars von Trier în mișcarea Dogma 95. Filmul ”The Hunt” este produs de Zentropa Entertainment, compania lui Lars von Trier. La o privire atentă, ”The Hunt” se înrudește cu genialul ”Dogville” al lui von Trier. În ambele filme, teza fundamentală este că o comunitate de oameni aparent cumsecade se poate transforma oricând într-o feroce haită de carnasieri. Așteaptă doar un motiv și momentul potrivit. Povestea scrisă de Thomas Vinterberg și Tobias Lindholm este universal valabilă. Lukas – interpretat magnific de Mads Mikkelsen – traversează un moment trist al vieții sale: a divorțat și suferă de dorul fiului său Marcus (Lasse Fogelstrom), care locuiește cu fosta soție. Dincolo de această durere, s-ar putea spune că trăiește mulțumitor: are prieteni, lucrează la o grădiniță, se pare că și-a găsit și o iubită, pe Nadja (Alexandra Rapaport), iar pădurea din apropiere îi oferă mediul cel mai potrivit pentru a-și satisface pasiunea pentru vânătoare. Într-o zi, împușcă un cerb. Foarte curând, va avea ocazia să trăiască pe propria piele nedreptatea,  hăituiala, și violența.

Îngerașul mitoman vine din iad

Drăgălașa Klara (Annika Wedderkopp) este fiica celui mai bun prieten al lui Lukas, Theo (Thomas Bo Larsen). Cum părinții ei se ceartă nonstop, fetița își găsește liniștea lângă Lukas și cățelușa lui, Fanny. Nu se știe exact de ce (poate din gelozie), îngerașul inocent  se transformă brusc în îngerașul morții.

the-hunt-820520l

 

Klara îi spune educatoarei de la grădiniță că Lukas a abuzat-o sexual. Toată lumea știe că micuța are o imaginație excesiv de bogată și, cu toate acestea, intră imediat în funcțiune sloganul ”copilul nu minte niciodată”. Nimeni nu mai crede în nevinovăția lui Lukas. Sub imperiul filmelor polițiste de duzină, chiar și spectatorul începe să aibă dubii. ”Perversul” este expulzat la marginea societății, iar onorabilii care, până acum, erau doar caraghioși, își scot la iveală bogatele resurse  de ticăloșie și sadism, pentru a-l pedepsi pe Lukas și pe tot neamul lui, inclusiv cățelușa Fanny. Mai târziu, când lucrurile par a se limpezi, fiul lui Lukas primește permisul de vânătoare. O bună metaforă a istoriei care se tot repetă. ”Vânătoarea” este un film excelent, care îți lasă zgaibe pe neuroni, astfel încât să-ți rămână bine întipărită în minte această meditație amară despre prostie, răutate, spirit de turmă, penitență, aparențe înșelătoare, justiție divină. Cât despre Mads Mikkelsen – e clar că se îndreaptă vertiginos spre vârful topurilor internaționale. Mai rar actor care să poată exprima atât de multe, cu asemenea economie de mijloace şi într-un mod atât de convingător. Nu ratați!

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS