Revistă de înnodat sinapse

De ce n-a primit Cezar punctele meritate

Cezar, Alexandra Toma, Dan Manoliu - waiting for the announcement

 

Am avut nevoie de o zi, două nopți și un borcan de Nutella, ca să-mi treacă supărarea după nedreptatea uriașă pe care a suferit-o Cezar la Malmö. Contratenori echipați de Doina Levintza nu s-au mai văzut niciodată la Eurovision. În schimb, bălăioare desculțe, miorlăind  suav s-au mai văzut cu ghiotura. Totuși, a câștigat banalul în defavoarea calității, a ineditului.

Cezar și echipa au făcut tot ce era omenește posibil pentru a plasa România pe un loc onorabil în clasamentul final, iar faptul că au fost nevoiți să se mulțumească doar cu locul XIII nu are nicio legătură cu show-ul prezentat. Are legătură exclusiv cu faptul că România nu mai are prieteni. Nu ne mai iubește nimeni. De când s-au oploșit la noi păsările migratoare, n-am încercat nicio clipă să le civilizăm. În schimb, ne-au dat ele nouă lecții de șmecherie, hoție, mizerie, lene. În România, însuși statul este un haiduc întors pe dos: îi tâlhărește pe săraci, îi cadorisește pe bogați. Toți cei care au venit ca prieteni în România, au fost țepuiți instantaneu. Pentru Europa civilizată, România este un loc rău famat. Frumos, dar locuit. La început, când se mai simțea adierea târzie a romantismului postrevoluționar, reprezentanții României (Trăistariu, Luminița Anghel, Paula&Ovi) primeau punctele cuvenite. Azi nu mai primesc nici de la vecini. Ungurii ne-au tratat cu siktir, bulgarii ne-au dat un punct ironic, moldovenii ne-au întors doar 10 puncte, deși noi le-am dat 12. Voturi de la căpșunari, șantieriști și alți români aflați la munca de jos în țările Europei – nicio șansă! Ei ascultă numai manele, iar muzica de operă li se pare ceva caraghios și adormitor. Și oricum, pe criza asta, ce român ar cheltui un euro și jumate pe un sms care nu-i aduce profit? Se pare că n-au făcut-o nici măcar reprezentanții puternicei comunități de români din Malmö și împrejurimi.

Acestea ar fi doar câteva dintre motivele pentru care Cezar a ocupat locul XIII, deși a fost minunat și i se cuvenea moțul clasamentului. Dureros și, se pare, nevindecabil.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS