Revistă de înnodat sinapse

Despre țigani, numai de bine…

002 Un episod din viata unui culegator de fier vechi

Un episod din viața unui culegător de fier vechi” este filmul foarte controversat care a fost învins anul acesta, la Berlinală, de ”Poziția copilului”(regia: Călin Peter Netzer). Pentru că Ursul de Aur a venit în România, echipa regizorului Danis Tanović (Bosnia-Herțegovina) a fost nevoită să se resemneze cu Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Nazif Mujić și Premiul Juriului Ecumenic.

Sărmanii și stereotipul

Cu un Oscar, un Glob de Aur și încă alte 40 de premii internaționale, adunate la filmul de debut (”No Man’s Land”, 2001), Danis Tanović își poate permite să abordeze teme spinoase, care îi pot pune Europa în cap. Cum ar fi aceasta, a țiganilor tratați ca niște paria. Și nu doar în Bosnia, unde e plasat episodul din viața culegătorului de fier vechi.

012 Un episod din viata unui culegator de fier vechi

Filmul poate fi privit din unghiuri infinite. Eu îl privesc din unghiul tipului oacheș pe care l-am văzut smulgând lanțul de la gâtul unei femei, sau al celui pe care l-am surprins cotrobăindu-mi în geantă și l-am pocnit de mi-a zburat ceasul de pe mână… Dar îl privesc și din unghiul altor țigani, care mi-au fost colegi de școală, prieteni, sau pe care i-am prețuit pentru calitatea lor umană. În ipostază de regizor și scenarist, Tanović e foarte departe de imaginea idilizant/poetizant/romanțioasă din ”Șatra” lui Emil Loteanu, dar și de abordarea pitoresc miștocară din filmele lui Emir Kusturica. ”Un episod din viața unui culegător de fier vechi” este exact ceea ce spune titlul. Iar actorii care joacă în film sunt chiar personajele pe care le interpretează, păstrându-și până și numele din viața reală. Hollywood Reporter definește astfel filmul: ”Un amănunțit studiu de caz asupra sărăciei și rasismului din Europa modernă, care combină forța emoțională cu severitatea estetică.”

Ce fel de oameni am devenit?”

În nota regizorală, Danis Tanović explică: ”Filmul este o reconstrucție a unor evenimente reale, iar intenția care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minoritățile din Bosnia și Herțegovina, în special comunitățile de rromi. (…) Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuții despre societate și despre tot felul de alienări și discriminări, ci și pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”

009 Un episod din viata unui culegator de fier vechi

Nazif Mujic este un om cu chipul brăzdat de suferință, care își întreține familia adunând fier vechi din groapa de gunoi, unde se mai aruncă și mașini ieșite din uz. Are de întreținut o nevastă, Senada, și două fetițe – Sandra și Șemsa. Familia locuiește într-o coșmelie aflată într-un sat de coșmelii, izolat, departe de oraș. Vecinii lor sunt oameni la fel de amărâți. Și ei suportă foamea și frigul. Și lor li se taie curentul pentru că nu au cu ce să-l plătească. În timp ce Nazif face bani (puțini) vânzând fierul vechi pe care îl adună, Senada vede de casă și de copii. Nu se știe de ce, fătul pe care urma să-l nască moare, iar femeia e în pericol de moarte din cauza unei septicemii iminente.

007 Un episod din viata unui culegator de fier vechi

Dar Senada nu are asigurare de sănătate și ar trebui să plătească aproape 1000 de mărci pentru intervenția chirurgicală. Evident, nu au de unde să scoată banii și întâmpină, la toate ușile, același refuz de o politețe rece, ostilă și ușor iritată. Nu-i ajută nici organizațiile neguvernamentale dedicate problemelor săracilor. În schimb, sunt alături de ei, cu tot ce pot oferi, într-o sublimă solidaritate a sărmanilor, vecinii Kasim, Refke, Sijko și familia Senadei, care acceptă să facă un joc ilegal pentru salvarea ei. Ca să facă rost de bani pentru medicamentele soției sale, Nazif își vinde la fier vechi propria mașină, un hârb cu care transporta tot ce aduna de la groapa de gunoi. Deși nu sunt actori profesioniști, toți componenții distribuției își joacă rolurile într-un mod absolut impresionant. Ca un actor adevărat, Nazif Mujic transmite fără greș toate stările prin care trece personajul: tristețea, oboseala, bucuria, mândria, îngrijorarea, demnitatea, teama, umilința. Senada este țiganca tradițională, necosmetizată, needulcorată: nu crâcnește în fața bărbatului, și-a pierdut frumusețea după două nașteri și nenumărate greutăți, suportă cu stoicism și resemnare durerea și chiar spectrul morții. ”Un episod din viața unui culegător de fier vechi” te obligă să admiți că, poate, țiganii sunt cum sunt și din cauza noastră, care nu știm să le întindem mâna de care au nevoie. Dacă privești un om cu dispreț, dezgust și ură, nu te poți aștepta ca el să se uite la tine cu drag. Restul – teorie goală.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS