Revistă de înnodat sinapse

Premieră la Comedie: ”Bani din cer” sau întoarcerea fiului risipitor

Bani din cer Mihaela Teleoaca, Delia Nartea, Dragos Huluba, Mihai Bendeac

N-aș putea să spun că muream de nerăbdare să văd noua variantă a spectacolului ”Bani din cer” (de Ray Cooney). Văzusem premiera de la Comedie (2001), cu George Mihăiță în rolul lui Perkins, am revăzut spectacolul și la televizor și aveam serioase îndoieli că Mihai Bendeac se va putea ridica la nivelul antecesorului. Mai ales după experiența desfigurantă din televiziune, unde lege este exagerarea cât mai groasă. Iată, însă, că fiul risipitor se întoarce pe scena adevărată și își găsește făgașul bun, grație și regizorului Horațiu Mălăele, acest maestru al geniului bine temperat.

Ray Cooney este un englez care scrie comedii. Trăsătura definitorie a umorului englezesc este rafinamentul. Adică economia de mijloace. Care exclude scălâmbăiala (s-a plictisit de ea până și exponentul amiral, Jim Carrey). Mălăele a înțeles asta, și nu de azi, de ieri, iar ”Bani din cer” – în versiunea din 2001 și în cea din 2014 – o atestă din plin. Cât despre protagoniști – George Mihăiță și Mihai Bendeac – amândoi propun câte un Henry Perkins la fel de credibil, simpatic, atașant.

Bani din cer Dragos Huluba, Mihai Bendeac, Marius Drogeanu

Chiar dacă o fac prin metode diferite, cu virtuți din sertare diferite, cei doi au prestații actoricești sensibil apropiate. Despre performanța lui George Mihăiță am scris în urmă cu 13 ani, acum îl voi ”toca” pe Mihăiță Bendeac. Care mi-a oferit o surpriză de proporții.  Pentru a intra perfect în rolul contabilului Perkins, Bendeac începe cu atitudinea și continuă cu vocea (remarcabil modul în care își controlează impostația). Henry Perkins este ceea ce englezii numesc ”loser”: un  modest funcționar care, de 15 ani, muncește ca un rob, dar n-a avut bani să-și scoată nevasta în oraș, măcar o dată. Și, deodată, se trezește proprietar al unei sume aiuritoare: 735.000 de lire. Sterline. Bendeac parcurge (însoțit de aplauze și hohote de râs) calea sinuoasă de la speranță la disperare, de la bucurie la groază. Și înapoi. Contabilul amărât ajunge să fie bănuit că e un pungaș homosexual, să fie urmărit de mafioți, dar nu încetează să viseze că va avea, cândva, un restaurant la Buenos Aires. În schimb, soția lui, Jean, n-are niciun chef să zboare în Argentina și, pentru a rezista situației întru totul bulversante, își caută alinarea în cât mai mult alcool. Mihaela Teleoacă (o actriță rară, care are în sânge umorul de cea mai bună calitate) interpretează cu haz irezistibil chercheleala progresivă pe care o parcurge Jean de-a lungul spectacolului.

Bani din cer Mihaela Teleoaca, Delia Nartea mare

Un cuplu actoricesc reușit alcătuiesc Delia Nartea și Dragoș Huluba, în rolurile prietenilor de familie Betty și Vic. Betty e o nevastă drăguță, plină de grație, dar care n-ar ezita să-l urmeze pe bogătașul Henry în Argentina, trădându-l pe aerianul Vic, soțul ei care contemplă siderat învălmășeala din jurul lui. Am mai scris cândva că Dragoș Huluba (aici, în rolul lui Vic) este un Buster Keaton al teatrului autohton. Ca de fiecare dată, și în acest spectacol actorul obține efecte fulminante fără a renunța o clipă la expresia aia melancolic-inocent-uimită de om picat recent din Lună. Șerban Georgevici e perfect în rolul șoferului de taxi pisălog, enervant dar, până la urmă, providențial. Davenport, polițistul mieros și corupt, este întruchipat cu haz de Marius Drogeanu, iar Eugen Racoți este celălalt polițist, Slater, un individ plin de importanța misiunii sale, cu toată morga și excesele de zel aferente. Decorul și costumele semnate de Puiu Antemir contribuie sugestiv la concretizarea atmosferei și la definirea caracterelor.

Bani din cer Mihai Bendeac, Mihaela Teleoaca

Pe scurt: o comedie de real succes, la care se râde pe rupte. La sfârșitul spectacolului, au căzut pe mine două bancnote de 50 de lire. Numai că, în locul chipului reginei Elizabeth II, era chipul lui Bendeac I. Dar acest act de ”corupție” nu are nicio legătură cu bucuria de a-l descoperi pe scenă pe Bendeacul dintâi, cel nepervertit de tv-șușe.

În timp ce ieșeam din sală, un glas masculin se adresa astfel partenerei: ”Fii sinceră, între toate filmele pe care le-ai văzut, a fost vreo comedie la care ai râs atât de mult?” Iar ea a răspuns concis și elocvent: ”Nu”.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS