Revistă de înnodat sinapse

Limba mamii lor: Lori și scolastica

loredana

Deși culoarea naturală a părului ei nu este galbenă, Loredana Groza are momente când devine o blondă veritabilă. La ediția de săptămâna asta a ”Vocii României”, diva antrenoare din juriu a scăpat un porumbel grăsuț printre dinții săi impecabili. Adresându-se unei concurente care a mărturisit că e profesoară de canto, Lori a spus că se simte ”ceva scolastic” în vocea sau interpretarea acesteia, că nu mai țin minte  exact ce-a zis, mi-a zgâriat timpanul doar cuvântul ”scolastic” înșurubat într-un context potrivit precum nuca-n perete. Să vedem ce zic două ediții ale DEX-ului despre cuvântul în cauză:

SCOLÁSTIC, -Ă, scolastici, -ce, adj. 1. S. f. Curent filosofic dominant în Evul Mediu în Europa Occidentală creștină, care îmbina dogmele religioase cu tradiția mistică și intuitivă a filosofiei patristice, iar mai târziu cu aristotelismul; p. ext. mod de gândire și de activitate intelectuală formalistă, pedantă, ruptă de viață, de experiență. 2. Adj. Care aparține scolasticii (1), privitor la scolastică. ♦ P. ext. Rupt de realitate, de viața practică, formal. – Din fr. scolastique, lat. scholasticus.
Sursa: DEX ’09 (2009)

SCOLÁSTIC, -Ă, scolastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Sistem filozofic apărut în evul mediu, care se baza pe dogmele bisericii creștine și se caracteriza prin raționamente abstracte și prin artificii logice; p. ext. mod de gândire și de activitate intelectuală bazat pe cunoștințe formale, rupte de practică și mânuite în mod pedant. ♦ Nume dat învățământului (filozofic) din țările Europei medievale dominate de catolicism. 2. Adj. Care aparține scolasticii (1), privitor la scolastică. ♦ P. ext. Rupt de realitate, de viața practică, formal. – Din fr. scolastique, lat. scholasticus.
Sursa: DEX ’98 (1998) 

Prin urmare, scolastica Loredanei nu are, așa cum și-ar fi dorit, nicio legătură cu ce-a vrut ea să spună, probabil ”didacticist”, ”profesoral” sau ceva de genul. Are legătură strict cu filosofia și religia, în niciun caz cu educația muzicală sau cu  lecțiile de canto. Termenul ”scolastic”, săracul, are aceeași soartă ca ”fortuit”, pe care unii îl torturează folosindu-l pe post de ”forțat”, când el, de fapt, înseamnă ”întâmplător”. Ce ți-e, domnule, și cu divele astea! Parcă toate sunt surorile lui Guliță.

Roland Ersa

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS