Revistă de înnodat sinapse

„Casa de pe graniţă” adună oameni şi drame sub acelaşi acoperiş

casa de pe granita. 2

Miercuri 20 ianuarie, de la ora 20.00, pe scena Sălii Studio a TNB, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău prezintă piesa lui Slawomir Mrozek, CASA DE PE GRANIŢĂ, un proiect moldo-polonez de succes şi o reuniune remarcabilă de forţe artistice.

Actorii Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Draga-Dumitriţa Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorilă, Iurie Radu, Iurie Focşa, Ion Mocanu, Anişoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko dau viaţă unei drame profunde. „Casa de pe graniţă” este o profeție absurdă, periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, de refugiați și de sinistrați.

“Mă înăbuș în această lume a strălucirii false și a minciunii, unde nu există oameni, ci manechine, nici suflete, ci doar aparențe. Nu există nici credință și nici spirit adevărat, doar simboluri și semne exterioare ale spiritului și credinței”, scria Mrozek. O dată în plus, Teatrul își confirmă vocația de spațiu al rezistenței și al libertății, mijloc de exercitare al spiritului critic și curajului civic.

Minunaţilor interpreţi li se adaugă o echipă talentată de artişti polonezi, în frunte cu tânăra regizoare Agnieszka Korytkowska, director al Teatrului Dramatic ”Aleksander Wegierko” din Bialystok. „Am dorit ca montarea mea să facă referire şi la istoriile unor moldoveni care au trăit momente dramatice legate de sârma ghimpată de la Prut. Oamenii din Republica Moldova seamănă cu cei din Polonia, se vede că au avut de suferit mult din cauza istoriei, că trăiesc într-o zonă de graniță”, a declarat ea.

Cu ocazia premierei, care a avut loc în deschiderea actualei stagiuni şi a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău, anume fixată pe 17 septembrie, aceasta fiind data la care, în 1939, URSS a ocupat Polonia, regizoarea a mai precizat că spectacolul urmează să prezinte „o părticică din istoria Poloniei”. E vorba de o familie, compusă din şase persoane ce locuiesc într-o casă de la frontieră. Într-o noapte, mai mulţi responsabili construiesc graniţa chiar în mijlocul sufrageriei din această casă. “Cine suntem noi, unde ne aflăm, care e visul nostru – iată doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă conţinutul piesei”, a mai spus Agnieszka Korytkowska–Mazur.

Acest turneu vine în prelungirea unei iniţiative culturale ce a fost lansată cu brio în toamna lui 2014, şi care, pe lângă extraordinarul succes, la Bucureşti şi la Chişinău, a reprezentat şi cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale.

Anul acesta, turneul se desfăşoară sub genericul Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău  şi va avea loc în perioada ianuarie-martie 2016.

(Comunicat TNB)

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS