Revistă de înnodat sinapse

O carte veselă despre realități triste

godinaa

Flash-uri de pe contrasens e genul de carte pe care o citești zâmbind cu gura până la urechi, dintr-o suflare. Deși are multe povești pe subiecte grele, Marian Godină nu pică în capcana patetismului. Pe măsură ce trec orele, însă, după ce-ai terminat cartea, tot ce-ai citit continuă să ruleze în subconștient. Și te lovește mișelește, când ți-e lumea mai dragă, în moalele capului.

Deși ieri a avut lansarea, recenziile cărții au început deja să apară. Unii spun că-i o carte la care se râde crunt. Alții spun că e parte din fenomenul Godină, cel care a început, deja, să clintească un sistem greoi, corupt, de care suntem sătui cu toții. Cu riscul de a părea lacrimogenă și de a rata șansa credibilității, o să spun că polițistul din Brașov a scris o carte despre bunătate. Despre a fi și despre a face, nu despre a părea și a-ți însuși.

Cu ce rămâi după ce se-ncheie hăhăiala? Cu rușinea de-a fi contribuit și tu, mai mult sau mai puțin, la felul în care merg lucrurile astăzi. De-a fi fost, măcar o dată, șmecher. De-a-ți fi pus, măcar o dată, masca de toval pentru a rezolva o problemă. Rămâi cu stomacul strâns gândindu-te că acest bărbat curajos, tânăr și puternic, deși model de corectitudine și demnitate, câștigă ca un măturător. Ca medicii, ca profesorii, ca oamenii de cultură – și multe alte categorii profesionale a căror stare vorbește despre metastazele societății noastre.

Dacă aș fi consiliera unuia dintre oamenii cu putere de decizie și imagine de spălat, l-aș sfătui să-l ia urgent pe Godină de unde e și să-l așeze undeva de unde să poată urni lucrurile mai energic. Unde să aibă un salariu decent și unde să nu și-o mai ia la gioale de la toate fosilele corupte. Apoi, să se apuce să caute și alți Godină, fiindcă sigur mai există – îi recunoști ușor, după privirea limpede și modestie – și să-i așeze de asemenea în posturi cheie.

M-am întristat, mă duc să recitesc o poveste veselă bună tare, de-ale polițistului-autor.

Alexandra Petrescu

Fotografii din arhiva personală

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS