Revistă de înnodat sinapse

Hippies á la rousse cu limonadă

Centrul Ceh din București își continuă cele două captivante programe (Documentary Mondays și Fiction Tuesdays), propunând publicului cinefil două titluri de neratat.

hippie rus

Luni, 5 noiembrie, de la ora 20.00, vom vedea ”Soviet Hippies”, documentarul estoniencei Terje Toomistu. În ciuda regimului draconic (gerontocrația lui Brejnev), aflat la conducerea URSS, tinerii rebeli și-au construit un univers paralel, bazat pe principiile mișcării hippy. La 1 iunie 1971, KGB a arestat mii de tineri, acuzându-i că duc Uniunea Sovietică în haos, destabilizare și capitalism putred. Abia din acest moment, tinerii hipioți ruși și-au cristalizat obiectivele protestului: ideologia comunistă și violența aferentă.

western ceh

Marți, 6 noiembrie, de la ora 20.00, va fi proiectată savuroasa parodie după westernurile americane, ”Lemonade Joe”, o creație a lui Oldrich Lipsky, reprezentant de marcă al Noului Val în cinematografia cehoslovacă din anii dictaturii comuniste. Dincolo de povestea hazlie a justițiarului care nu consumă alcool, făcându-și inamici din toți comercianții de whisky, Lipsky îndreaptă săgeți usturătoare spre monopoluri și degradare morală.

Deci, luni și marți, de la 8 seara, filme bune la Centrul Ceh (aflat pe strada Ion Ghica, la numărul 11, foarte aproape de Piața Universității). Nu ezitați!

Roland Ersa

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS