Revistă de înnodat sinapse

Croitoru String Virtuosi – nouă regaluri de muzică românească

În timp ce politicienii ne fac să ne gândim cu tot mai multă jenă la mult trâmbițatul centenar, artiștii încearcă să înfrumusețeze momentul cu evenimente de reală valoare. Doi violoniști de excepție, Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina, aduc o insulă de armonie în atmosfera tulbure.

Croitoru Orchestra_WEB_Foto_Virgil Oprina_C_PANA3711

Nouă concerte în opt oraşe, între 10 și 20 noiembrie, pentru prezentarea live a CD-ului ”Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii” cu Croitoru String Virtuosi, solişti Simina şi Gabriel Croitoru reprezintă un turneu eveniment ce poate fi privit ca o adevărată premieră, deoarece muzicienii despre care vorbim evoluează pentru prima oară într-un astfel de context. „Cred cu tărie că sărbătorirea centenarului Marii Uniri reprezintă cel mai bun motiv de a lansa pe piață acest CD, momentul neputând fi mai favorabil în a prezenta publicului meloman aceste bijuterii muzicale în noua lor formă.”, mărturisea violonistul Gabriel Croitoru în prezentarea CD-ului.

Gabriel Croitoru, cel care cântă pe vioara Guarneri del Gesu care i-a aparținut lui George Enescu, a construit orchestra Croitoru String Virtuosi din dorința de a continua relația profesională cu foștii studenți de la Universitatea Națională  de  Muzică din București la un nou nivel, acela de colegi de scenă. „Atât eu, cât și soția mea, violonista Ioana Croitoru, care predă alături de mine, am considerat mereu cariera de profesor ca fiind complementară celei de interpret. Astfel, în anul 2016 am înființat ansamblul Croitoru String Virtuosi, alcătuit în majoritate din foști studenți, actuali parteneri de scenă, iar succesul înregistrat în cei doi ani de activitate ne-a făcut să pornim într-o nouă experiență muzicală, care are în centru lucrări românești de mare popularitate. Această inițiativă reprezintă o premieră în domeniu, neexistând încă o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul tradițional românesc, în versiunea vioară solo-orchestră.”, declara Gabriel Croitoru înaintea turneului.

Gabriel Croitoru_WEB_Foto_Virgil Oprina_PANA3682

La finalul fiecărui concert sunt programate o sesiune de autografe și respectiv lansarea albumului produs de Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu” și Media Sniper, ”Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii”, avându-i ca solişti pe Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, alături de  Orchestra Croitoru String Virtuosi, la pian Clementina Ciucu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici. Producători:  Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu”, Media Sniper.

Itinerar

Filarmonica Oltenia – Craiova – 10.11.2018, ora 19

Filarmonica Banatul – Timișoara – 11.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Oradea – 12.11.2018, ora 19

Academia de muzică Gheorghe Dima – Cluj-Napoca, 13.11.2018, ora 19

Filarmonica Transilvania – Cluj-Napoca, 14.11.2018, ora 19

Sinagoga Bistrița – 15.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Sibiu – 16.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Râmnicu-Vâlcea, 18.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Pitești, 20.11.2018, ora 19

CD_cover_Croitoru String Virtuosi

În program: G. Enescu – Arie și Scherzino; G. Enescu – Nocturnă; C. Porumbescu – Balada;

G. Enescu – Balada ; C. Dimitrescu – Dans țărănesc ; G. Dinicu – Căruța poștei, Hora ceasornicului, Hora mărțișorului, Hora staccato, Hora lui Dobrică, Hora 7 scări, Hora țiganilor.

Orchestra Croitoru String Virtuosi, solişti Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, la pian Clementina  Ciucu (4,5,6). Aranjamente muzicale : Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici.

R. Ersa

Fotografii de Virgil Oprina

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS