Revistă de înnodat sinapse

La mulți ani cu bucurie, Teatrule de Comedie!

Revenind din vacanță, să începem cu veștile bune: Teatrul de Comedie a împlinit 58 de ani, eveniment sărbătorit cu emoție și încântare  weekend-ul trecut, când s-au adunat la fața locului și floarea vestită a actorilor, dar și cei care îndrăgesc lumea scenei și o încălzesc cu aplauze. Sigur că ne-a durut sufletul pentru că nu i-am mai văzut printre noi, ca în fiecare an, pe neprețuiții Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Radu Beligan, am așteptat zadarnic să apară și Stela Popescu, dar i-am aplaudat și pe ei, la cei 58 de ani ai teatrului pe care l-au slujit cu sufletul și cu talentul.

vizante

După îmbrățișări, urări de bine și șampanii, a urmat celebrarea a doi mari actori ai Teatrului de Comedie: Vladimir Găitan și Virginia Mirea. Pe scenă, în decorul creat de Iuliana Vâlsan pentru ”Nunta lui Krecinski” (cea mai recentă premieră și debutul lui Mihai Bendeac în regie), Marius Florea Vizante a făcut oficiile de amfitrion. Cu hazul lui specific. N-a lipsit umorul nici din amintirile lui Vladimir Găitan, angajat la Comedie odată cu pompierul. Spre deosebire de pompier, care a fost concediat în prima seară fiindcă a deranjat un spectacol, Găitan și-a cunoscut anii de glorie pe această scenă. Pe unii, chiar alături de fiica sa Gloria, excelentă actriță a aceluiași teatru.

Vladimir Gaitan, Gloria Gaitan(1)

A fost și râs, dar a fost și melancolie, când actorul ne-a amintit că ”viața are limitele ei” și ”fiecare întâlnire e ca un rămas bun”. Idee completată de Vizante, care, făcând aluzie la un tablou din decor, a decretat că ”timpul e o scroafă uriașă”. Scenograful Puiu Antemir a citit un laudatio sub formă de scrisoare, despre Vladimir Găitan, iar Mihaela Teleoacă și-a declarat admirația și iubirea pentru Virginia Mirea. Acea actriță care nu întârzie niciodată, care nu se îmbolnăvește, care nu face mișto, care se autoevaluează cu severitate și care e un model pentru orice actor la început de drum.

virginia

”Virginia Mirea nu m-a luat sub aripa ei ocrotitoare – a mărturisit Teleoacă – ci mi-a dat câte un șut care m-a obligat să înaintez.” Seara s-a încheiat cu un recital susținut de Alexandru Tomescu. A cântat cu vâlvătaie și freamăt, pe vioara Stradivarius, pagini sublime din creația lui Bach, Kreisler, Ysaÿe, Baczewicz, Enescu și, desigur, Paganini, ale cărui complicate Capricii nu sunt decât la îndemâna celor mai mari virtuozi.

George Mihaita, Eugen Racoti

Aplauzele finale au fost încasate de George Mihăiță, eminent actor al Comediei (de vreo  47 de ani) și director al instituției a cărei istorie va cuprinde, cu siguranță,  pagini elogioase despre epoca Mihăiță. Cu o lacrimă de emoție în glas, a mulțumit pentru iubirea pe care publicul o dăruiește slujitorilor scenei. La mulți ani bucuroși, Teatrule de Comedie, căci bucuria ta e și bucuria noastră, a publicului!

Gabriela Hurezean

Fotografii de Monica Similea & arhiva Teatrului de Comedie

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS