Revistă de înnodat sinapse

Premieră la TNB: ”On the Roof” – giumbușgloanțe în noi și cerul înstelat deasupra noastră

roof2

Dacă aș fi director de teatru, pe ăștia 14 de pe acoperiș i-aș angaja primii. Au renunțat la vacanță pentru a lucra cu Gigi Căciuleanu un spectacol care nu le va aduce cine știe ce câștig material, în schimb, le dăruiește un tezaur de cunoștințe despre ceea ce genialul maestru al dansului numește Teatru Coregrafic. Nu m-aș mira dacă iubitorii de teatru care vor fi în septembrie la Constanța, pentru a vedea Gala HOP, vor constata că acești 14 tineri actori, reuniți în Compania Ad-Hop (inventată de Gigi Căciuleanu), se vor dovedi cei mai buni dintre concurenții la glorie. Pentru că ei au tenacitatea de a spune ce au de spus cu orice sacrificiu, cu trupul și cu toate celelalte ale lor.

roof 1

Avem 14 dansActori, șapte fete – Adela Mihai, Alexandra Oiște, Ioana Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Nadina Cîmpianu, Theodora Sandu – și șapte băieți: Adrian Loghin, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuș, George Olar, Mihai Vasilescu, Nicolae Dumitru. La premieră, Guest Star a fost un puf de păpădie care a dansat în deschidere și a revenit mai târziu pe scenă pentru a-l ajuta pe Andrei Atabay să dansgândească (și mai) profund. A mai trecut pe acolo un venticello răcoritor, care ne-a ciufulit cu tandrețe și ne-a amintit de ”zbughirea din sine” despre care ne-a povestit fenomenul Căciuleanu la cea mai recentă întâlnire. Pavel Ilea (Senzor) a înțeles exact ce înseamnă ”muzica îți structurează ritmul inimii, al respirației” și a compus pentru acest spectacol o partitură dominată de percuție, a cărei energie amintește de muzica tribală, care pur și simplu te silește să te miști. Și cu cât mai mult te lași cotropit de ritmurile ei, cu atât dansezi mai bine, mai liber, mai expresiv. Începând de jos, ca sămânță, fetus, germinație, trecând prin încremenirea ca heblu căzut între două expresii/stări artistice, și ajungând la joaca de-a cifrele, vocalele (”hazul nu doar ne ferește de necaz, ci ne unește într-o dimensiune a binelui”).

roof 3

Povestindu-ne despre îndrăgostire și iubire, ni se arată că dansul nu e doar al corpului, ci și al feței, al ochilor, al spiritului, al cuvântului rostit la capăt de răsuflare. Din marea și poetica lecție de dans a lui Gigi Căciuleanu rezultă, mai presus de toate, o împrietenire a actorului cu insolitul, cu spunerea altfel a lucrurilor. ”Am gândit spectacolul ca pe invenția unei lumi de bufoni contemporani, – spune maestrul  – univers care să utilizeze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spațială, o matematică de jonglerii clovnești; VERBUL – ACȚIUNE (Mișcarea Dansată) în alternanță (și/sau simbioză) cu VERBUL – VORBĂ (Metafora Poetică). Reinventând și un vocabular.” Prin urmare, vedem cum se transpun în mișcare cuvinte ca introfugă, giumbușglonț, zvârlucitelniță, zburătăcitură etc. Spectacolul ”On the Roof” se joacă în Sala Amfiteatru, aflată pe acoperișul Teatrului Național, marți, 20 august, de la ora 21, miercuri, 21 august, de la aceeași oră, și sâmbătă, 31 august, de la ora 00.00. Dacă vă aflați la Constanța între 2 și 6 septembrie, îi puteți vedea la Teatrul de Stat pe cei 14 din spectacol și pe ceilalți concurenți ai Galei Tânărului Actor HOP!. Anul acesta, directorul artistic al festivalului concurs este Gigi Căciuleanu.

Gabriela Hurezean

Fotografii de Florin Ghioca

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS