Revistă de înnodat sinapse

Premieră În Culise: ”Anti Love Story” – ce-ar fi fost dac-ar fi fost

amanti

Mai întâi, despre Caraman. Ștefan Caraman. Care mai semnează și cu alte nume, alte tărășenii, dar asta nu contează în acest context. Cred că, dintre scriitorii români, Caraman e printre cei mai detestați. Mai ales în rândurile damelor pudibonde. Dar poți să-l detești oricât, fapt e că nu-l poți trece cu vederea. Anul trecut a luat premiul I la FestCo, pentru piesa ”Se tot pot scrie povești de dragoste”. Cum nu se află la primul impact cu opera caramaniană, regizorul Cristian Bajora a atacat vitejește partitura, montând un spectacol întru totul remarcabil, cu titlu mai concis și mai acroșant, ”Anti Love Story”. Aceasta a fost premiera care a și inaugurat noua scenă a Teatrului În Culise, aflat pe Lipscani, în incinta Artist Cafe (Diverta, etajul II). Evenimentul s-a aflat sub cele mai bune auspicii, atât prin calitatea actului artistic, cât și prin reacția entuziastă a publicului.

ratati

Cele șase scene care alcătuiesc spectacolul sunt șase povești de posibilă/imposibilă/imaginară iubire, comentând cu duioasă ironie ce-ar fi putut să fie dacă nu existau teama, neîncrederea, nepotrivirea, indiferența, superficialitatea și altele, asemenea, care veștejesc de obicei sentimentele oamenilor. Ionuț Iftimiciuc este fermecătorul AntiCupidon, cel care influențează, atât cât poate, tribulațiile personajelor, fiind, în același timp, și un alter ego al autorului, care va emite, la sfârșit, o meditație amăruie despre iubire și singurătate. Ni se propun câteva  ipostaze binecunoscute ale cuplului. Tinerii îndrăgostiți (Mădălina Borș, Andrei Bibire) care cedează viață reală în schimbul vieții virtuale, ascultă Smiley, fac sexting și nu prea au subiecte comune de conversație. Soții care divorțează (Teodora Calagiu, Radu Catană), deși se mai iubesc, dintr-un joc nebunesc al plictiselii și dorinței de ceva mai picant.

luzari

Bărbații frustrați (Adrian Ionescu, Radu Mateucă), unul însurat, celălalt burlac, stând pe o bancă în parc și disputându-și femei pe care nu le vor avea vreodată. Domnul (Șerban Melnic) care plătește o prostituată (Gabriela Alexandru) nu pentru sex, ci pentru a-i expune filosofii de viață cum ar fi: ”Oamenii așteaptă pe cineva chiar și când acel cineva sosește. E mai satisfăcător să nu vină niciodată.” Amanta (Tamara Roman)  care își iubește pasional amantul (Alex Vlad) dar el, în schimb, pare să nu iubească pe nimeni. Și, în fine, bătrâna care hrănește porumbei (Grațiela Popa) și venerabilul don Petrică (Vlad Rădescu), un adevărat Don Quijote, care vede în doamna cu porumbei Dulcineea iubită în taină de multă vreme.

vlad

E fascinantă conversația acestor șase cupluri, conversație în care adevărurile, ironia, umorul și melancolia se împletesc armonios. Demnă de toată admirația este și prestația actorilor din echipa În Culise, rivalizând cu aceea a actorilor de pe marile scene dar, din păcate, insuficient cunoscuți și prea puțin luați în seamă de critica profesionistă. Finalul apoteotic – inspirată găselniță regizorală, bravo, Cristian Bajora! – e cu dans. Deci, dragă publicule, încalță-te adecvat și împacă-te cu gândul că vei face parte din spectacol!

dans

Gabriela Hurezean

Fotografii de Cristian Bajora

 

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS