Vreau să fiu actor IV, o ediție a recidiviștilor în excelență
Final de an apoteotic la Teatrul ÎnCulise. Cea de-a patra ediție a spectacolelor de absolvire a workshop-ului de actorie TeenMedia Academy s-a săvârșit cu trei performanțe întru totul memorabile.
Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit echipei argintii, coordonată de regizorul Cristian Bajora. La ediția anterioară, tot argintiii săi și-au adjudecat trofeul în formă de stea. Spectacolul acestei echipe, ”Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” de Matei Vișniec, s-a remarcat prin meticulozitatea, acuratețea cu care a fost lucrat fiecare detaliu, de la rostirea replicii, până la expresia corporală, decor, sunete de fundal.
Cristian Bajora completează textul lui Vișniec cu amănunte inexistente în didascalii, dar care aduc o binevenită încărcătură metaforică substanței oricum poematice a piesei. Bărbatul condamnat la singurătate (Claudiu Popovici, foarte bine ancorat în personaj, cu întorsături surprinzătoare în exprimarea stărilor) visează o femeie triadă – una în pat, două în cada sicriu, apoi toate, peste tot, într-o coregrafie minunat articulată de Valentina Boldurescu, pe muzica unui saxofon ce presară accente subtile. Cele trei întruchipări ale iubitei ideale, Tina Țifescu, Veronica Dobrișor, Diana Dumbravă, au concretizat cu talent, grație și expresivitate unitatea în diversitate a eternului feminin. Știind cel mai bine, din interior, cum s-a prezentat din punct de vedere artistic fiecare absolvent, coordonatorii celor trei echipe au acordat câte un premiu celui mai bun discipol. Din Echipa Argintie, Cristian Bajora a ales să ofere steluța Dianei Dumbravă, o candidată de mare viitor la luminile rampei.
”Casa Bernardei Alba” (Federico García Lorca) a fost încă un prilej de a constata că imaginația actriței Patricia Ionescu nu cunoaște limite! Am apreciat din prima profesionalismul cu care ciracii săi din Echipa Roz se mișcă pe scenă. Schimbarea fulgerătoare a tabloului cu care începe spectacolul ține de un antrenament sever și îndelungat. Apoi, de remarcat aducerea în actualitate (cu discretă tentă de ironie) a poveștii pietrelor din casa Bernardei. Trei personaje feminine sunt încredințate unor bărbați în travesti – Adrian Iacob (Bernarda), Cristian Dincă (La Poncia), Marius Șandor (Angustias). Efectul e interesant, dar pe muchie de cuțit, căci aduce dramei efecte comice nu tocmai dorite, din cauza unor mici defecțiuni în interpretare, cum ar fi dicția perfectibilă, impostația aproximativă, tendința de a turui etc. Bună ideea de a inventa, în lipsa bărbaților reglementari, o relație… neprincipială (dar în trendul corectitudinii politice!) între surorile Amelia și Magdalena. E clar că Patricia Ionescu a reușit să construiască o echipă bine închegată: Adrian Iacob, Cristian Dincă, Oana Guță, Larissa Stroe, Mădălina Dima, Daniela Surdu, Marius Șandor. Premiul coordonatoarei a mers la Adrian Iacob, o Bernardă inedită, plină de culoare.
Echipa Neagră, coordonată de Alex Vlad, s-a aflat din nou la un pas de cucerirea trofeului pentru cel mai bun spectacol. Dotat cu o sensibilitate specială, prezentând o evidentă aplecare spre muzică și pantomimă, de obicei (ca și acum) autor și al scenariului pe care evoluează actorii, Alex Vlad și-a orchestrat discipolii de-a lungul unei tragicomedii garnisite cu de toate: hohote de râs, uimiri, romantism, clownerie, joacă, iubire și dezamăgire, viață și moarte. Am aplaudat grija cu care a fost pus în scenă spectacolul, participarea cu trup și suflet a actorilor Valentina Cristea (Nana), Maria Popa (Nini), Adrian Luican (Dodo), Bogdan Stroe (Bobo), Diana Săndulache (Fifi), Olivia Mihalache (Coco), Elena Măzărel (Mimi), ilustrația muzicală bine aleasă, umorul de foarte bună calitate. Au fost barieră în calea premiului doar câteva lungimi nejustificate și sfârșitul exagerat de dramatic. Total de acord cu Alex Vlad că premiul coordonatorului s-a cuvenit Elenei Măzărel, a cărei evoluție (cizelare a mijloacelor de exprimare) este, în comparație cu ediția trecută, de-a dreptul uluitoare!
Chiar dacă a ratat la mustață trofeul pentru cel mai bun spectacol, Echipa Neagră a furnizat câștigătorii premiilor de interpretare, ambii recidiviști: Olivia Mihalache, a fost încununată pentru sensibilitate, grație, ingeniozitate, emoție și inteligență în descifrarea personajului. Frumoasa actriță a fost una dintre prezențele hotărâtoare în spectacolele care au luat trofeul la edițiile II și III. Premiul pentru rol masculin i-a revenit lui Adrian Luican, a cărui expresivitate ieșită din comun i-a adus același premiu și la ediția anterioară a galei absolvenților TeenMedia Academy.
I-am aplaudat pe toți cu drag, cu admirație, pentru bucuria și emoția cu care există pe scenă și pentru talentul care, sper din toată inima, îi va conduce nu peste multă vreme pe o scenă profesionistă.
Gabriela Hurezean
Fotografii: TeenMedia Academy