Revistă de înnodat sinapse

Irina Gache în Archetypia

Am descoperit-o grație fotografiilor pe care le posta pe pagina ei de Facebook, imagini ce vădeau o privire bine ancorată în tainele artei și izvorând dintr-o imaginație descătușată. În expoziția sa, ”Journey to Archetypia”, deschisă până duminică, la Galeria Occidentului (strada Gen. Ernest Broșteanu, 33 A), există o singură fotografie. Aceasta:

blindness

”Iluzia orbirii”. Cheia întregii expoziții de pictură. Ca artist vizual, Irina Gache își antrenează imaginația/inspirația refuzând privirea obișnuită, banală, și experimentând posibilitățile ochiului pineal. Sau, pur și simplu, ale imaginației care fuge în lume cu poezia. Acesta este văzul care o călăuzește în călătoria prin noul univers numit Archetypia.

emotions

Univers al emoțiilor ce evadează din sertare, cufere, sipete secrete, devenind planete misterioase în galaxiile minții. Iar mintea înfrunzește și frunzele devin ochii cu care ne scrutează însăși natura.

irina 0chi

De aici începe altă magie, altă călătorie spre lumina care se află la capătul scărilor în spirală. Lucrările Irinei Gache vorbesc despre neobosita căutare a sinelui prin noi și noi universuri exprimate în formă și culoare.

descention

Pe lângă tablouri, expoziția cuprinde și câteva mici obiecte decorative, sculptate și pictate cu migala unui maestru chinez. Prin tot ce pictează, sculptează și fotografiază, Irina adresează privitorului invitația ”de a pătrunde în lumea misterioasă a arhetipurilor, a inconștientului colectiv”. Suprarealism, onirism și metafizică se întrepătrund în lucrările artistei, oferind privitorului libertatea de a descifra coduri și simboluri secrete în consonanță cu propriile trăiri.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS