Revistă de înnodat sinapse

Festivalul de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria” își serbează majoratul

afis A3 jos palaria 2015 (1) 

Vineri, 8 mai 2015, de la ora 12.00, debutează la Teatrul de Comedie (Sala Studio)  a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, care va avea loc în perioada 8-10 mai. Iniţiat si coordonat de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 5 trupe de liceeni din ţară (Botoşani, Covasna, Constanţa, Cluj şi Timişoara), precum şi 12 trupe din liceele bucureştene. Am cerut amănunte Feliciei Chirvășoiu, directorul festivalului:

”Vor fi prezentate 17 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne, unele scrise şi regizate de elevi, precum şi 20 de monologuri susţinute de adolescenţi bucureşteni. Din juriul acestei ediţii fac parte jurnalista Gabriela Hurezean (preşedinte), regizorul Vlad Cristache şi teatrologul Corina Constantinescu. Organizatorii festivalului sunt Clubul UNESCO-Adolescenţii, Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural „Casa Artelor”. Parteneri media: Cinemagia, Muze şi arme, TeenPress şi www.agentiadecarte.ro. În acest an, adolescenţii s-au orientat cu precădere spre texte dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Marin Sorescu, Tudor Muşatescu, Vasile Alecsandri, Mihail  Sebastian şi Victor Eftimiu. Doar două trupe au optat pentru punerea în scenă a unor autori străini, David John Pope şi Andrea Perrucci. Secţiunea monolog, lansată în anii trecuţi din nevoia adolescenţilor talentaţi de a se „verifica” în faţa unui juriu de profesionişti, înainte de admiterea la secţia de actorie a UNATC, a luat deja o amploare surprinzătoare. Un număr impresionant de 20 de monologuri susţinute de adolescenţi bucureşteni din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Liceul Teoretic „Ion Barbu” şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”  intră în concurs pentru premiile speciale ale secţiunii. Spectacolele se vor desfăşura în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în intervalul orar 10.00-17.00 în zilele de vineri şi sâmbătă, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.

Premiile „Jos Pălăria” vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 10 mai 2014, de la ora 11.00, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în cadrul unui eveniment multimedia prezentat de scriitorul Dan Mircea Cipariu, cu participarea extraordinară a actorului Andi Vasluianu. Trupa câştigătoare a Festivalului „Jos Pălăria 2014” va susţine un spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – FestCO 2015, ediţia a XIII-a, eveniment ce va avea loc în luna iunie.”

Pentru toți cei care ”moșesc” acest festival, marile succese ale foștilor premianți ”Jos Pălăria” sunt bucurii neprețuite. Regizorul Vlad Cristache – acum membru al juriului – a fost premiat pe când era elev la ”Mihai Viteazul”, actorul Tudor Aaron Istodor a câștigat  trofeul când era elev într-a XII-a la Informatică, talentatul Cătălin Andrei din Trupa Hooleelogans (Liceul Loga, Timișoara) este acum un actor aplaudat și lista ar putea continua mult și bine. Iată cea mai recentă veste bună pe care ne-o oferă Felicia Chirvășoiu: ”Cristi Drăgan, elev al Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti, câştigătorul secţiunii monolog la ediţia anterioară, participă în acest an cu monologul lui Jack Nicholson din The Shining (scena barului). Pe lângă talentul actoricesc dovedit, Cristi a fost şi producător executiv al filmului de scurt metraj „Tibi”, realizat de  elevi, cu elevi şi acceptat la Cannes la secţiunea Short Film Corner, în afara competiţiei. Cristi și colegii săi sunt consideraţi cea mai tânară echipă de cineaști români care merge la Cannes.”

Sperând că dintre premianții ediției de anul acesta se vor alege, peste ani, câștigătorii Premiilor UNITER și, de ce nu, al vreunui Oscar, le urăm succes tuturor participanților!

Roland Ersa

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS