Revistă de înnodat sinapse

De 18 ani, ”Jos Pălăria”: Shakespeare, OKaua și Atelierul de Teatru au colecționat marile premii

_MG_3456

George Mihăiță are trei băieți: unul mare, campion european la jiu jitsu brazilian, și doi mai mici, care, la prima (și chiar a doua) privire, par să urmeze calea tatălui și a mamei lor, actoria. Pe lângă cei trei băieți ai săi, Mihăiță mai are mii și mii de copii, adolescenții. A căror zi aniversară a fost instituită prin lege, la insistențele lui. Tot copilul lui este și Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria” care tocmai a împlinit, deunăzi, 18 ani, atingând prin valoarea sa în continuă creștere un majorat binemeritat. În urmă cu 12 – 13 ani, am acceptat cu bucurie invitația de a prezida juriul festivalului. Onoare cu atât mai mare cu cât soseam pe această poziție după adoratul și regretatul Alexandru Tocilescu. Sper că, împreună cu toți foștii și actualii colegi din juriu, am reușit să-i ducem mai departe admirabila corectitudine în evaluarea performanței artistice. Speranță întemeiată pe gloria concretă a unor foști premianți ai noștri, ca să-i amintesc doar pe primii care îmi vin acum în minte: Tudor Aaron Istodor, Laura Maria Vlădoiu, Vlad Cristache. De altfel, acesta din urmă mi-a fost – pentru a doua oară – coleg la masa juriului. Unul foarte sever :) Vicepreședintele Clubului UNESCO Adolescenții, Dan Mircea Cipariu, l-a numit Simona Halep a teatrului românesc. Al treilea jurat, la fel de intransingent, a fost Corina Constantinescu, competent teatrolog și secretar literar, dar și înger păzitor al jurnaliștilor/cronicarilor interesați de oferta Teatrului de Comedie.

miha, andi,cip

George Mihăiță: ”Adolescența, vârsta mea preferată”

Acum, ca să trecem la subiect, vă voi spune câte ceva despre gala de încununare a celor mai buni dintre toți bunii, care a avut loc duminică, de Ziua Adolescentului, în Sala Studio a Teatrului de Comedie. Rolul de amfitrion a fost jucat de Dan Mircea Cipariu, cel mai fastuos poet al generației sale, nefumător, ovo-lacto-vegetarian și foarte bun orator. I s-au alăturat George Mihăiță (mai întâi un actor de geniu și abia apoi directorul Teatrului de Comedie, ”tatăl” Festivalului ”Jos Pălăria” și președintele Clubului UNESCO Adolescenții) și Andi Vasluianu, alt actor din vârful ierarhiei, atât în film cât și în teatru. Amândoi, incredibil de emoționați în fața unei săli pline cu copii dedicați Thaliei. „Adolescenţa este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. – a mărturisit George Mihăiță – Este vârsta mea preferată pe care am tot încercat să o „prelungesc” oferindu-le adolescenţilor un spaţiu cultural în care să-şi manifeste trăirile intense şi să-şi dovedească talentele artistice. Mi se pare extraordinar că astăzi văd pe scenă şi chiar lucrez alături de laureaţii Festivalului „Jos Pălăria” din anii ce au trecut. Jos pălăria în faţa adolescenţei! Atât timp cât voi exista eu, va exista și acest festival.”  La rândul său, Andi Vasluianu a recunoscut: ”În meseria mea îmi doresc să fiu ca voi, atât de proaspăt și atât de frumos.” Se pare că reușește.

Cine și de ce a fost premiat

david

Premiul Tânără speranță a revenit drăgălașului David Nanciu din Trupa ”Dor fără sațiu” a Liceului Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din București. Ne-a impresionat expresivitatea și capacitatea sa – la o vârstă atât de fragedă – de a rămâne perfect în rol, chiar și atunci când nu avea replică. David a jucat în spectacolul ”La lilieci, raiul florilor” după Marin Sorescu.

chirita

Mențiunea specială a juriului pentru interpretare exemplară a fost acordată Ștefaniei Bostan, componentă a trupei Orpheus (Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, București) care a interpretat cu haz și aplomb rolul Chiriței Bârzoi din spectacolul  ”Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri.

kira

Premiul special pentru monolog a fost binemeritat de Kira Rezac (Trupa ”Dor fără sațiu”, Liceul ”D. Bolintineanu). Mignonă, fragilă, sensibilă, cu niște ochi fascinanți, Kira a recitat minunat, cu matură înțelegere a sensurilor, poezia Anei Blandiana, ”Descântec de ploaie”.

tinerete

Premiul special pentru teatru nonverbal a recompensat fermecătorul spectacol ”Tinerețe fără bătrânețe” (Petre Ispirescu) susținut de componenții Cercului de Teatru Luceafărul (Clubul Copiilor Sector 5) coordonați de neobositul Gică Andrușcă. Cuvintele cu care aș putea defini această performanță: vioiciune, haz, grație, imaginație și foarte multă prospețime.

Acum urmează greii festivalului, cei care nu se mulțumesc cu un singur premiu și ne pun mereu în încurcătură.

ce vrei sa te faci

Trupa Shakespeare, Colegiul Național ”Sf. Sava” București, coordonată de Dorin Eugen Ionescu a încasat Premiul pentru cel mai bun scenariu original dar și Premiul special Adolescenții. Am apreciat faptul că partiturile celor nouă elevi-actori au fost scrise de ei înșiși, cu inteligență, spirit de observație, imaginație  și mult umor, dând naștere unor tipologii întru totul viabile/credibile/atașante. Ca să vă dați seama cât de bine a fost scrisă și interpretată toată povestea intitulată ”Ce vreau să mă fac când o să fiu mare”, o să vă trădez un secret intern al juriului: de emoție, colegului Vlad Cristache i-au dat lacrimile și i s-au aburit ochelarii de două ori, deși e un  zmeu al regiei de teatru! Felicitări Gabriela Grigore, Carmen Popa, Ana Grigore, Constantin Istrate, Ana-Maria Chiriță, Iulia Dines, Runa Wyneken, Nicolas Botez, Alexandra Coman. Și, evident, Dorin Eugen Ionescu, autorul regiei.

_MG_3391

_MG_3396

Trupa OKaua (Liceul Teoretic ”Al.I. Cuza”, București), coordonată de Gabriela Bobeș și Ionuț Popescu, a adunat o roabă de premii. Mai întâi, a fost Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, acordat lui Mihai Bercaru pentru rolul Jacob din spectacolul ”Halloween” (piesă scrisă de Ionuț Popescu). Mihai a mulțumit ca la Oscaruri, profesorilor, coordonatorilor, părinților, prietenilor, vecinilor etc și, la urmă, a mulțumit Alexandrei Susan Oiște, mărturisind că nu e iubita lui doar în spectacol ci și în viața reală. La cererea publicului, cei doi s-au și sărutat. Sigur că pasul următor a fost premierea Alexandrei Susan Oiște pentru cea mai bună interpretare feminină în rolul Lexy. Și jur că nimeni din juriu nu știa că ăștia doi sunt împreună! Dar mersul evenimentelor nu s-a oprit la impresionantul sărut.

w bun

Trupa OKaua a luat, pentru extraordinarul ”Halloween” și Premiul pentru cel mai bun spectacol. Interpretarea minunată, vibrația sufletească pe care ne-au transmis-o, profunzimea cu care abordează tema evadării de acasă, care apare, măcar o dată, în fantezia oricărui adolescent, sunt doar câteva dintre motivele pentru care le-am oferit toate aceste cununi de lauri. OKaua este deja o trupă bine închegată, cu experiență și sunt sigură că va trimite nume răsunătoare pe scenele profesioniste.

Și acum, happy ending-ul cu cei care ne-au dat cea mai mare bătaie de cap, dar mai întâi ne-au fermecat și ne-au cucerit fără drept de apel. Despre Atelierul de teatru al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani știam că e un generator de performanțe fulminante. În urmă cu doi ani, acordasem acestei trupe trofeul ”Jos Pălăria” pentru excelentul ampiticipecreier.com. (se joacă azi, marți, de la ora 18, la Festivalul Pittiș, la Bulandra, sala din Grădina Icoanei). Deși credeam că n-au cum să ne mai surprindă, am rămas, efectiv cu gura căscată, hipnotizați de noul spectacol cu care au venit, ”Toți privesc înainte” de Mihai Ignat.

1

Dincolo de excelența textului și a celor doi magicieni care coordonează trupa, Lenuș-Teodora Moraru și Gelu Rîșca, felul în care copiii ăștia își interpretează rolurile ține de virtuozitatea unor actori de elită! După primele 10 minute ale spectacolului ne-a fost foarte clar cine va lua (din nou!) trofeul Festivalului”Jos Pălăria”, Premiul FestCo, care implică și onoarea de a juca la anul, alături de profesioniștii scenei, la Festivalul Comediei Românești. I-am urmărit cu ochii rotunzi și zâmbetul încremenit pe față, admirându-le firescul absolut uluitor cu care își întruchipează personajele, nonșalanța cu care își reprimă tracul, expresivitatea dusă la limita desăvârșirii, fără cel mai mic efort vizibil.

2 (1)

Dacă am fost edificați din prima asupra faptului că Atelierul de Teatru trebuie să fie încununat cu Premiul FestCo, în schimb am dat din colț în colț căutând o soluție să-i scoatem cumva în evidență pe cei cinci formidabili din rolurile principale: ALEXANDRA MARINIȚU, BIANCA IONESCU, CEZARA FLORESCU, LORIN BUZILĂ, FLORIN IVANCOV. Le-am scris numele cu majuscule pentru că trebuie să le țineți minte, o să le mai întâlniți, cu siguranță, în circumstanțe glorioase! (Și-au meritat aplauzele și fetele care au apărut în roluri episodice: Aida Boca, Andreea Lupu, Carina Cozminschi, Emma Mateciuc) Problema care se punea era că nu existau atât de multe premii, iar noi nu reușeam nicicum să inventăm unul special pentru ei. Dacă ați văzut sâmbătă după amiaza, pe terasa Comediei, cinci oameni cu fețe derutate, să știți că eram noi, care căutam o denumire pentru premiul minunaților. Până la urmă, tot providențialul poet Cipariu a găsit soluția: Premiul Dream Team. Pentru că, într-adevăr, sunt o echipă de vis, impecabil armonizată, omogenă și puternică. Bravo, inegalabililor!

3

Gabriela Hurezean

Fotografii de Lucian Năstase și Bogdan Predișcu

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS