Revistă de înnodat sinapse

Țara moartă: ”Mă, Costică, am omorât la jidani de mi-am săturat ficații!

ca_20141107_000

În anii dictaturii, ni s-a predat la școală o istorie contrafăcută. E contrafăcută și astăzi, când responsabilii cu educația consideră că adevărurile neplăcute nu trebuie să strice mândria de sine a unui popor. Am învățat că Herodot a scris măgulitor despre geto-daci (”cei mai viteji și mai drepți dintre traci”) dar n-am învățat că tot el a scris despre orgii sexuale, despre sacrificii umane și despre viziunea interesantă a tracilor asupra muncii: ”În ochii lor, trândăvia trece drept cea mai mare cinste. A munci pământul este lucrul cel mai de rușine, iar când trăiești de pe urma războiului și a prădăciunilor, faci un lucru cât se poate de bun.” Nu ne place, așa-i? Acceptăm doar ceea ce am învățat din manualul școlar: românii sunt ospitalieri, frumoși, buni, generoși, toleranți și, obligatoriu, viteji fără seamăn. Nimic despre ”poporul vegetal” (Ana Blandiana) care se adaptează la contorsiunile istoriei cu o viteză și o flexibilitate destul de suspecte și care se mulțumește mereu cu ipostaza de spectator. Ceea ce nu știm nu există. O idee relaxantă, nu?

ca_20150713_001

De ceva vreme, regizorul Radu Jude cotrobăie prin cotloanele  pestilențiale ale istoriei. Ale istoriei noastre. ”Aferim!”, ”Inimi cicatrizate”, ”Țara moartă” sunt filme ce recitesc trecutul așa cum a fost, fără înflorituri, fără escamotări patriotarde. Și pe mulți vexează. Al patrulea film, care nu a fost încă lansat, ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, a stârnit proteste vehemente din partea unora care nici nu l-au văzut, nici nu știu despre ce e vorba. Vor afla în curând. Acum, despre ”Țara moartă”. Varianta engleză a titlului, ”The Dead Nation” mi se pare mai potrivită. Țara este, mai degrabă, un spațiu între niște granițe. Națiunea este alcătuită din oameni. Despre oameni este vorba în filmul lui Radu Jude, o creație greu încadrabilă într-un anume gen. Chiar și el are dubii în legătură cu asta. Experiment? Eseu? Documentar? ”Țara moartă” e câte un pic din toate astea dar, mai presus de toate, e un poem tragic despre victime și călăi.

ca_20140430_007

Demonstrația lui Jude se derulează pe trei niveluri doar aparent paralele. De fapt, sunt lipite unele de altele, aidoma straturilor geologice concordante. Mai întâi, au fost cele 8.500 de fotografii pe care le-a făcut Costică Acsinte din Slobozia în anii 30 – 40 ai secolului trecut. Din imaginile restaurate cu migală de Mario-Cezar Popescu, Radu Jude și-a ales în jur de 500, care alcătuiesc partea vizuală a filmului și care au o incredibilă forță metaforică. Oameni obișnuiți, din Ialomița, soldați, copii. Femei în poziții caraghioase. Copii morți. Copii exersând salutul nazist. Copii cu pușcă.

soldati

Soldați. Cu baionetă, cu decorații, cu motocicletă, cu pepene.  Ei să fie, oare, soldații români care și-au ucis camarazii evrei aruncându-i de la fereastra trenului? Ei să fi fost aceia care au ucis o sută de copii evrei, plantați în pământ ca să nu se miște când sunt luați în cătarea mitralierei? Ei să fi fost aceia care au păzit vagoanele de marfă, în care evreii mureau sufocați? Ei sunt eroica oaste română care a întors armele după cum a bătut vântul?

soldat baioneta

Al doilea nivel, completându-l pe primul, este jurnalul din off al medicului evreu Emil Dorian. Scris cu talent și fără accente patetice. Foarte bine a făcut Radu Jude că a ales să citească el însuși textul devastator. O lectură albă, fără inflexiuni  inutile, exact cum ar citi un om obișnuit, spectator neimplicat în cele întâmplate. Căci Radu Jude nu judecă, ci doar etalează fapte. Judecătorul ești tu, cel care privești filmul și asculți povestea despre ”întunericul unui secol de ură”, despre oamenii care nu au nevoie de libertate pentru că nu pot trăi altfel decât conduși de cineva, indiferent cât de abominabil este acel cineva, despre românul cumsecade care exclamă fericit: ”Mă, Costică, am omorât la jidani de mi-am săturat ficații!”.

urss

La nivelul trei avem voci celebre ale epocii, extrase din înregistrări care zăceau colbuite în rafturile Arhivei Naționale de Filme. Lătrături despre naziști, legionari, comuniști. Filmul se încheie cu un cântec ”patriotic” rusesc și cu o voce care urlă URSS! URSS! Dar de aici începe altă poveste. Poate ne-o spune tot Radu Jude.

Sunt unii care, oripilați, susțin că toate acestea au trecut și nu mai are rost să învârtim făcălețul în hârdăul cu… marmeladă. Nimic mai fals. Doar cunoscând trecutul real îți poți explica prezentul. Vă place prezentul? Nu? Mergeți să vedeți filmul lui Jude și o să înțelegeți mai bine de ce. Și ce înseamnă ”The Dead Nation” care, iată, nu prea dă semne de înviere.

Gabriela Hurezean

44 Responses to “Țara moartă: ”Mă, Costică, am omorât la jidani de mi-am săturat ficații!”

  1. Danut

    Stimata doamna Hurezean,
    Mi-a facut placere sa citesc acest articol si sunt 100% de acord cu dumneavoastra. Am vazut “Aferim!” si am recunoscut in acel film o mare parte din ceea ce inseamna “cultura” romaneasca. Desigur nu totul e alb/negru, avem parti colorate in mostenirea noastra. Putem alege, ignorand latura intunecata a istoriei noastre, evenimente frumoase, oameni fantastici, etc.
    Din calatoriile mele am mai tras cateva concluzii pripite pe care le-as adauga la acest articol. Celelalte natii cu trecut intunecat, (Ex.: Germania) au ales sa ingroape pe cat posibil de mult evenimentele oribile pe care le-au comis cei dinaintea lor. Niste copii carora li se spune ca au numai motive sa fie rusinati de limba si natia lor, le este greu sa simta ca pot realiza ceva in viata. Daca aceste natii ar dezgropa trecutul constant atunci din fiecare copil s-ar dezvolta fie o persoana prea umila si incapabila sa isi recunoasca propriul potential, fie o persoana oribila ce ar sfida orice incercare de umilinta.
    Problema in Romania nu este ca ne-am ascuns trecutul pentru ca ne e rusine de el. Problema este ca nu ne-a pasat niciodata de nimic, nici de vecinul nostru si nici de urmasii nostrii. Exista o realitate ce nu depinde de trecut: este nepasarea noastra colectiva. Comparativ cu alte tari, noi ne uram reciproc cu ardoare. Vom gasi orice pretext sa ne aratam ura fata de cei ca noi cat si cei diferiti de noi. Daca tot privim inapoi, haideti sa recunoastem mai mult decat un trecut sumbru. De ce sa ne oprim la atrocitati fata de alte culturi? Haideti sa vorbim de vecinii care inca se omoara cu topoarele prin sate uitate de lume, de octogenarele violate, de hotii si talhari ce asteapta victimele sa se urce in taxiurile lor, etc. Lista e lunga si trista pentru ca Romanul nu isi urmareste decat propriul interes, indiferent de vietile cui le distruge pe parcurs.
    Si eu fac asta desi as vrea sa nu.

    Reply
    • Vicus

      Danut, nu o spun cu răutate, vorbești tâmpenii. Cum Dumnezeu poți să spui că Germania a ales să își ascundă trecutul? Ăștia predau din școala primară detaliat grozăviile nazismului, tocmai pentru a evita repetarea lor. Și au o legislație cruntă în privința oricărui simbol nazist.

      Reply
      • AG

        Chiar mai mult, cunosc mai multi germani, care rusinati de propriul trecut, au ales sa fie mai mult europeeni decat germani, ceea ce spus in treacat , nu e chiar un lucru rau … si explica de ce generatia actuala nu va abandona ideea europeeana.
        Relativ la ascunderea trecutului, excelentul film O vara de neuitat al lui Pintilie (1994), care relata comportamentul armatei romane in Cadrilater, a trecut neobservat.
        A spune ca au fost si lucruri condamnabile nu e sinonim cu o lipsa de patriotism …

        Reply
      • Andrei

        Foarte corect. Nemții și-au asumat toate nenorocirile de la bun început și au plătit pentru asta.

        Reply
  2. Silviu

    Imi permit sa va spun ca aveti o atitudine tipica romanului, care nu se jeneaza sa scuipe injurand peste gardul proaspat construit al vecinului.
    Nu am nici o indoiala ca nu simtiti nici o vibratie cand aruncati vina crimelor in spatele germanilor si declarati ca restul au fost intamplari izolate . Ah si vina evident apartine evreilor, intotdeauna !
    Povestea seamana mai mult sau mai putin cu cea a sotului clasic autohton, care intors baut acasa isi rupe nevasta in bataie pentru ca ea la intaratat.
    Sunteti patetic …

    Reply
    • Petrache

      Domnule Silviu,

      adevarul istoric se stabileste pe bază de documente, pe confruntarea depozițiilor martorilor – dacă există, nu pe basme. Ceea ce afirm este probat cu documente, nu cu povești. Documente semnate și asumate de oameni reali, cu nume și prenume. Germania insasi, a recunoscut in anii 50, vina pentru pogromul de la Iasi. Un incident oribil, la fel ca si celelalte.

      Ceea ce s-a intamplat atunci a fost un context. Crimele evreilor din Basarabia si Bucovina de Nord sunt documentate, evreii de la București si regat dezicandu-se de acele comportamente reprobabile. Cum va explicati ca “politica holocaustoida” a regimului Antonescu nu i-a afectat pe evreii din Regat? Cum va explicati ca liderii comunitatii evreiesti il vizitau regulat pe Antonescu? Pai daca faci holocaust, ii lasi tocmai p=aia care sunt la 2 metri de tine in pace?! Nu vedeti ca n-are sens? Da, au fost masuri antisemite, discriminatorii, nu neaga nimeni. Dar nu a macelarit nimeni evreii asa cum se insinueaza aici.

      Comentariul dvs este dovada lipsei de argumente, de informatie, tipic unui spalat pe creier incapabil de nuante.

      Reply
      • wasp

        Asta cu “nu a măcelărit nimeni evreii” să ieşiți s-o strigați tare pe unde era fostul Abator, pe un câmp anume de la Jilava, în casele țăranilor unde s-au uscat degetele amputate, dar au rămas inelele, sau, şi mai bine, la periferia Iaşilor. Acolo s-ar putea să aveți încă ceva ecou. De pe lumea cealaltă.

        Reply
        • Ion A.

          majoritatea celor atarnati in carlige la abator era format din legionari executati de armata, in caz ca nu stiai

          Reply
  3. #Rezist

    “Nu exista padure fara uscaturi”
    In articol sunt enumerate o serie de atrocitati comise de soldati romani in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Ok!
    Vremuri deosebit de tulburi pentru vechiul continent, leagan al culturi occidentale, al ideologiei de egalitate si toleranta, epicentru al lumi boheme cu marile capitale: Paris-Londra-Viena-Berlin-Roma-Madrid…. Bucuresti.
    Si totusi, toate natiunile europene, parca s-au fi luat la intrecere intre ele care sa fie mai joasnica, activand comportamenti sociopatici la scara nazionala, intoducand legi rasial si aplicand genocidiul si curatenia etnica metodic si perseverent cu sprijinul intregi populatiei.
    In zilele noastre avem alte exemple asemanatoare cu cele din perioada celui de-al doilea razboi mondial si in mare parte si de acesta data avem participarea acelor natiuni care s-au demonstrat vinovate in urma cu aproape un secolo.
    Dupa acest exercitiu de memorie hai sa facem o clasificare cu natiunile sau popoarele cele mai barbare, vegetale sau contorsioniste si sa vedem pe ce loc se pozitioneaza poporul roman.

    Reply
  4. hai sa ne documentam putin

    Articol scris cam in graba si nedocumentat din nici un punct de vedere ( istoric , geopolitic , etc)
    s’am sa nuantez niste aspecte ;
    Este trist / pueril sa desconsideri poporul geto- dac prin prisma viziunilor de azi atat timp cat 90 % din popoarele europene de azi s-au format cu 500-1000 ani dupa noi ; sa nu mai mentionam ca alte regate vechi existente au fost asimilate cu totul de popoarele migratoare spre deosebire de noi ( vezi bulgarii de azi de exemplu)
    ca sa nu mai discutam de geto dacii care aveau lant de cetati de aparare acum 2000 ani plus , in timp ce francezii/ germanii de azi traiau in triburi care nu reuseau sa se uneasca acum 1000 ani.
    Pentru un popor care a fost constant la granita intre 3 imperii ,fara sa ne pierdem identitatea sau sa fim asimilati , ne am descurcat destul de bine , zic .
    Iar in privinta evreilor , nu as fii atat de categoric sa cataloghez romanii drept criminali . Sa nu uitam cine a adus adevaratul sistem criminal in Romania ( comunismul / vezi Ana Pauker)

    Hai sa mai citim , deci !

    Reply
    • Un om simplu din poporul geto-dac

      Hahahaha, romanii sunt, de fapt, poporul geto-dac. Rau v-au mai spalat Ceausescu si securistii lui pe creier, mai baieti, mai.

      Reply
    • Moshe Leshem

      Ana pauker si conunisti nu Au ucis familia mea cu topoarle si nu au violat femeile .romani au facut asta.!!! Vecini lor din basarAbia .sunteti un popor antisemit las si tradator primitiv si necistiti

      Reply
      • Dan

        atentie, evreule! cu asemenea postari ma faci sa trec iute la apelativul jidan!

        Reply
        • Mihai

          Trebuia sa apara si un epigon Der Stürmer, Căpitanul și Mareșalul.
          Sieg Heil!

          Reply
        • Moshe Leshem

          Danut frumosule
          nui prea greu pentru un antisemit ca tine sa scoata din gura wc a ta cuvintul sfant la voi :jidan.

          Reply
      • Ion A.

        daca vrei sa atati antisemitismul la romani, fa filme din astea, lanseaza comentarii din astea si problema se rezolva iute; ca idee: comparativ cu alte natiuni, romanii au fost mult mai toleranti fata de evrei; ciudat e ca nu-i aud pe wiesel-isti urland “au ucis,au ucis, au ucis” nici in Polonia, nici in Ucraina, nici in Franta; nu-i aud urland impotriva Occidentului, care a refuzat sa primeasca evreiii fugiti din Germania; multe nu aud si nu vad, dar constat mereu atacuri jegoase impotriva romanilor…
        P.S. in antichitate, popoarele care au avansat mai apoi traiau din jaf, nu din munca; grecii antici chiar considerau (prin vocea lui Pericles) ca un ins care munceste n-ar trebui sa aiba drept de vot, de aceea le plateau cetatenilor un fel de salariu, doar ca sa se ocupe exclusiv de politica

        Reply
  5. Cristian

    Buna, oameni buni!
    Sunt de accord cu toate parerile!
    Ce oare a provocat totusi, in prima parte a secolului trecut, ura fata de evrei si rascoala de la 1907? Care a fost motivul? Nu cumva arendasii evrei? Nu oare faptul ca ei, evreii, erau interesati numai de ai lor si nu le prea pasa de cei din jur?
    Dorinte odioase sau/si criminale au existat si exista in orice popor. Fiecare natie (si nu cred ca este vreo una ramasa pe dinafara la acest capitol) are in istoria ei pasaje cutremuratoare.
    Un lucru imi este clar, insa: daca guvernantii nostri erau oameni responsabili si daca mass-media nu ar fi coborat nivelul prestatiei intelectuale atat de jos, puteam sa mergem drepti de spate, mandri ca suntem ceea ce suntem!
    Va salut!

    Reply
  6. muze si arme

    Sigur că da. Ana Pauker & Co au contribuit la instaurarea comunismului în România. Asta e tema unui alt film, probabil. Dar dacă tot vorbim despre comunism, oare, torționarii din pușcăriile comuniste – cum ar fi celebrul Vișinescu – erau evrei? Nu cumva erau români verzi, care se supuneau cu slugărnicie dictaturii staliniste? Să mai citim dar, cum propune pe-aici un anonim eroic, sunt foarte multe cărți scrise de deținuți politici, de la Radu Gyr și Nicolae Steinhardt (evreu creștinat în închisoare) la Lena Constante. Puneți mâna pe carte, dragilor. Și asumați-vă ce-i de asumat, nu mai dați vina pe alții.

    Reply
    • Maria Rusu

      Ca și Vasile Ciolpan,comandantul de la Sighet,asasinul direct al lui Iuliu Maniu și GHeorghe Brătianu,ca și psihopatul Goiciu de la Gherla care avea un beguin special,un feeling aparte pentru zidirea de vii a preoților.
      Tot român sadea,chiar studinte la Drept,a fost și executorul Reeducării de la Pitești,suceveanul neaoș Eugen Țurcanu…
      Nasol cu oglinzile astea!

      Reply
      • Dan

        in anii ’50, jidovii bolsevici care ne conduceau de facto au ales dintre romani exclusiv pleava, ca sa le serveasca interesele! hai, nu mai faceti pe naivii, ca nici Moise nu va crede!

        Reply
    • Lungu Adrian

      Sa nu neglijam, insa, ca Visinescu era in esalonul secund. Deasupra lui a fost si Nicolski (Grunberg)…

      Reply
  7. Stefan Badescu

    Nu vă mai săturați de Geto Daci Traci, că nici voi nu mai știți ce vreți să fiți. Cred că toate 3 la un loc.
    Dar uitați un lucru evident: ăia erau barbari și la propriu și la figurat. Nu știau să scrie, și făceau sacrificii unor zei pe care nu știm cu îi chema și ce făceau, că s-a uitat povestea…. Erau asemănători vikingilor.
    Cu mii de ani înaintea acestor barbari, nu departe, se scria și nu se mai făceau sacrificii umane. Plus alte finețuri greu de înțeles și de practicat de românii din ziua de azi de pe la sate. Cum ar fi spălatul zilnic, și discuțiile despre altceva decât bătutură, păpică și sex.
    Un alt lucru evident sunt cuvintele atât de comunce, precum pisică, neam, oraș, fierăstrau, bai, chiftea, dusman, drag, bogat, prieten, etc.
    Aceste cuvinte sunt printre noi, la fel ca și neamurile de la care le-am împrumutat: Slavi, Turci, Maghiari, etc.
    Ăștia care nu vă mai săturați cu Geto-Tracii-Dacii, de unde știți voi că aveți originile pe care le îmbrățișați cu atâta ardoare? Știți voi dacă nu cumva ați avut vreun bunic, străbunic, stră stră stră stră x 30 bunic persan, pecineg, bulgar, grec, tătar, maghiar, turc și încă alte popoare care au trecut pe aici?
    Vă dați mari citiți dar refuzați un adevăr atât de simplu…
    Apoi hotărâți-vă odată: vă trageți din Decebal sau din Traian, că doi bărbați încă n-au reușit să facă copii.
    Și acum încă una și gata: Daci i-ar fi scos ochii lui Isus și i-ar fi ars pe toți adepții lui, mai repede decât au făcut-o evereii. E de bine, e de rău? Să ne înțelegem foarte clar, creștinii au venit după romani, să nu vă aud cu mizerii că s-au creștinat Dacii-Tracii-Geto, că e abureală. În continuare sunt sărbători păgâne adoptate de ortodoxia română. Vezi paștele blajinilor, sărbătoare iubită pe la țară.

    Reply
  8. Marian Bogdan Teșileanu

    Viața românilor, de oricare condiție socială, nu a fost așa cum vor cei de-alde Jude. Un film e un film și arta cere tușe groase sau subtile pentru a transmite o emoție care este mai puternică decît un mesaj jurnalistic, și-ăla mistificat și manipulator. Pericolul deformării minților este puterea de multiplicare a noii tehnici ce ne-a invadat de puțin timp și de minunile căreia sîntem avizi și tot mai dependenți. Adică trăim deja altceva decît viețile noastre. La acestea se mai adaugă faptul că totul ni se prezintă cu o scîrbă de cocalar ajuns în ceea ce privește stilul de viață de atunci. Adică din vremurile cînd aproape toți oamenii făceau baie o dată pe săptămînă, își făceau nevoile în fundul curții, își tencuiau casele cu baligă, își iubeau femeile mai intens, își învățau copiii să se bată și să răzbată, munceau animalele ca să scoată o pîine, vînau fără milă pentru că le era foame, le era frică de Stăpînire, credeau în Dumnezeu și în toate cele făcute de El, se duceau la război ca la o datorie oarecare, mîncau ca să trăiască, beau ca să uite sau să se fălească, nădăjduiau în puțin, păcătuiau cu gîndul la iertare. Filmele celor de-alde Jude încarcă cu ură și dezgust de sine și se înscriu în puternica propagandă a Triunghiului Budapesta – Moscova – Chișinău. Adevărul istoric trebuie lăsat pe seama profesioniștilor. Arta deformează totdeauna sau scoate în evidență numai ce vrea artistul. Să ne amintim de Caragiale care spunea despre sine:”Simț enorm și văz monstruos”. Prin urmare un film cu teme din trecut nu trebuie să condamne sau să preamărească. Puterea Artei a Șaptea nu trebuie să sfărîme statui sau să ridice altele cum fac Boia și Sabin Gherman. Puterea ei, trebuie să descrie cît mai fidel modul de a gîndi al oamenilor de atunci și după aceea întîmplările. Să luăm un exemplu: familia mea avea în casă, în colțul cu icoanele o reproducere în mărime naturală a lui Cuza-Vodă. Unul ca de-alde Jude ce va scoate în evidență? Corupția camarilei, îndatorarea țării, aventurile amoroase, partidele de wist și cele de sex. Că a transformat radical România în numai 7 (șapte!) ani, că a smuls-o din Evul Mediu și a adus-o în lumina civilizației occidentale, NU! La 1877 străbunicul meu a luptat la Rahova și Vidin, a venit acasă și și-a făcut un pic de avere pînă pe la 1900 cînd ajunsese unul din cei mai mari proprietari de turme de pe Valea Prahovei. Toată lumea a recunoscut atunci că scăparea de Turc a însemnat un mare cîștig, la toate nivelurile. România Mică se schimbă și întărește instituțiile fundamentale lăsate de Cuza:devine regat, oamenii au alt curaj, sînt liberi și inițiativa se face simțită în toate domeniile. Un film al unuia de-alde Jude ce ne-ar arăta? Bordeie cu trîntori și împuțiți, crimele răscoalelor de la 1887 și 1907, afacerea Strousberg, golăneala tinerilor la Paris, Eminescu – în mizerie, Creangă – beat cui în Borta Rece, Caragiale – un impostor, Maiorescu – un criminal, Brătianu – un hoț, Rossetti – un trădător, boieri pierduți în speluncile Parisului, arendași, norod nărod și un strat gros de glod peste Țara Română. La 1900 străbunica mea, rămasă văduvă, vinde tot și pleacă peste dealuri în alt sat iar în 1906 e călcată de tîlhari cînd băieții nu-i erau acasă, violată dimpreună cu fata ei de 14 ani și prădată de galbenii rezultați din vînzarea averii. Ce-ar arăta unul ca de-alde Jude? Zgîrcenia babei, pofta fiilor de avere, prostia fetei ruptă-n cur și pofticioasă, brutalitatea și oroarea faptelor, actele sexuale cu amănunte animalice, satanism (deși așa ceva era de neconceput la acea vreme!). În 1913 bunicul meu participă cu cal și sabie la manevrele de intimidare a bulgarilor din sudul Dunării și scapă ca printre urechile acului de oroarea epidemiei de holeră și lagărul de izolare din Oltenia. Manevra ne aduce Cadrilaterul și-un neam nou în țară cu bani și averi multe. Leul sporește și ajunge ”cît roata carului” datorită muncii și surplusului de aur pus în circulație de vlahi. Ce-ar fi arătat unul de-alde Jude într-un film de-al lui? Exterminarea armatei române, prostia generalilor, regele decrepit și nepotu-său impotent, o regină proastă și-o prințesă curvă, o casă regală plină de proști și îmbuibați, bunicul meu cu sabia neascuțită și calul mort de foame tîrîndu-se spre casă! În 1917 bunicul meu a ajuns cu Regimentul 32 Mircea la Mărăști unde a fost grav rănit. Proaspătul lui ginere s-a bătut în curul gol în Valea Oituzului. Amîndoi au venit acasă cu modestia datoriei îndeplinite și și-au sporit casele cu copii mulți, pămînt și trai cumsecade. Satul fusese însă ocupat doi ani de zile de nemți și un perceptor român pus de nemți le-a lăsat familiile muritoare de foame. Hotărît să-l omoare cu arma de vînătoare, bunicul e împăcat cu dușmanul lui de către preot de paștile anului 1919 în biserică în fața întregii comunități. Ce-ar fi compus unul de-alde Jude? Un film cu imagini scîrboase de cum le forfotesc soldaților păduchii prin păr, mizerie și jeg, rapăn și tifos, lehamite, trompete, sparte și nemți curați și supercivilizați. Bătălii cîștigate din nemereală sau disperare. Bunicul meu ar fi fost un amărît tîrît în război, împușcat din prostia lui, revenit acasă cu ura satanică a răzbunării în priviri, l-ar fi ucis pe perceptor și pe popă și-ar fi sfîrșit în ocnele de sare în timp ce nevastă-sa ar fi luat pe altul. În vara anului 1919 bunicului i se naște ultimul fiu la o diferență de 20 de ani de cea mai mare fată. Îi pune numele Mircea după numele regimentului și al voievodului și avea să mai apuce și-un nepot cu acest nume, rămas cu cinste în familie. Vremurile se schimbă. România e în sfîrșit întreagă. Capitalul ardelenesc își spune cuvîntul. Oamenii au pămînt. Pentru prima dată în istorie îl au și secuii. Ferdinand e adulat și vechea asociere imperială a Domnului cu stăpînul țării renaște. Dintr-o dată, viața oamenilor se modernizează:se spală zilnic, își măresc casele, își deschid afaceri, își dau copiii la școală, înființează bănci rurale și simt că viața, avutul și banul este al lor. Sînt mîndri că sînt liberi, că au scăpat de Turc, de Bulgar, de Ungur de Neamț și de Rus! Țara e a lor, viața e a lor, avutul e numai al lor. Boierii sînt o poveste veche, împărățiile s-au surpat , bucate au, sub pămînt e sarea și petrolul lor. Sînt stăpîni pe viitor și-și educă cu ambiție copiii. Economia românească atinge apogeul iar Marea Criză nu sperie pe nimeni în România de la un anumit nivel în jos. Chiar norii negri ai nazismului li se pare o operetă! Bunicul meu ascultă fanfarele în parc și merge să-l audă pe Leonard iar tatăl meu intră la Academia Comercială. Ce-ar fi regizat unul de-alde Jude? Nu vă mai spun că mi-e scîrbă și puteți intui acum și voi…

    Reply
    • Muze și arme

      Această compunere fluviu, scrisă cu talent dar cu exces de fantezie, amintește frapant de o întâmplare: După ce un cotidian central a publicat o anchetă pe tema furtișagurilor interminabile dintr-o întreprindere, la redacție a venit un drept la replică din partea celor vizați. Suna cam așa: “E adevărat tot ce s-a scris în articol, dar autorul a falsificat realitatea pentru că n-a scris nimic despre mențiunea pe care a luat-o echipa noastră de popice la campionatul județean.” S-auzim de bine.

      Reply
        • Sorin

          Dane, mare mirare ca te poti suporta. Bine tare cand esti detinatorul adevarului absolut, nu-i asa?

          Reply
          • Ion A.

            alta replica de idiot antiroman, tefelist neoliberal-”progresist”, care nu aduce argumente, ci ataca persoana

      • Ion A.

        jalnica replica, prostane! daca esti in stare sa compari progresul rapid al unui popor cu castigarea cupei la popice, concluzia e una singura: esti antiroman.

        Reply
  9. bucuresti

    Acum și jidanii ăstia erau peste tot si lesinați după bani! Istoria este ciclică…sperăm sa se intoarcă si gena barbară de dac din noi sa isi ia revansa !

    Reply
  10. Victor

    De ceva timp istoria este sub foc continuu o atacă toată lumea, o atacă politicieni care nu mai doresc să recunoască că aliaţi de astăzi au fost duşmani de ieri şi viceversa, o atacă ateii care nu vor să recunoască ce a diferenţiat Europa de restul planetei, o atacă ziarişti, reporteri, prezentatori tv, regizori. Toţi apar cu câte o fată mistică, îşi aruncă ochii peste cap şi încearcă să convingă că până la ei istoria s-a scris greşit.

    Istoria se scrie doar pe documente şi doar cu sursele la vedere, nu există din momentul ce ai păşit în spaţiu public cu o afirmaţie pertinenta, să pretinzi că lasă că şti tu.

    Reply
  11. Securitatea

    Tatal meu a fost unul din sefiii Securitatiii in anii 50 si pot sa spun de la tatal meu povestire ca evreiii au vrut in anii 50 sa dezintegreze Romania. Un exemplu de incercare de dezintegrare: ordin de retragere pentru trupele de graniceri dat de un general evreu in 1955 si blocat de tatal meu. Alt exemplu: deportarile din 1951 plan de dezintegrare al unchiului lui Tismaneanu generalul Boico : toata minoritatea sarba ajungea in Baragan , yugoslavii ne declarau razboi, se declara crima de razboi si pierdeam Banatul. Mai vreti, baaa, chibutarilor de dreapta? Va bubuim de va sar capacele!

    Reply
    • Andrei

      Interesant ca nimeni nu vorbește despre ce se întâmpla astăzi in România. Evrei nu mai sunt si atunci pe cine sa aruncam vina ?

      Reply
  12. Andy

    Ce reiese clar din comentarii este faptul ca o parte din Romani sunt oameni cu scaun la cap si clarvazatori care recunosc ca Romanii in masa s-au aplecat cum a batut vantul fara nici o consideratie de cei din jurul lor. O alta parte dinRomani sunt nister mitocani, care recurg la cuvinte si nume jignitoare, care urasc cu pasiune orice etnie ne-Romaneasca (Unguri, Nemti, Bulgari, Rusi, Evrei, Tigani, etc.) si recurg la grosolanii ca sa-si sustina punctu lor de vedere. Aceasta patura a populatiei, parintii lor, bunicii lor si strabunicii lor sunt cei care au executat faptele miselesti si marsave impotriva diverselor etnii sau religii. Aceste fapte si atitudini au sursa in gelozia pernicioasa a participantilor fata de etnicii ne-Romani care pareau sa reuseasca mai bine in viata.
    Din pacate, acesti mizerabili bigoti si lipsiti de educatie si civilizatie sunt foarte vocali si acopera pe toti Romanii decenti.

    Reply
    • Ion A.

      romanii decenti fiind cei care-si vand tara – cu mandrie! – contra unor firfirei de la straini, banuiesc

      Reply
  13. Valentin

    Un articol manipulator, mincinos. Plecand de la realitate ca holocaustul este cea mai mare minciuna din istorie, majoritatea comentariilir is pe aratura. Germanii nu au exterminat evrei, nu a existat nici o camera de gazat evrei, doar cateva mici incinte cat o debara pt exterminat paduchii din hainele detinutilor. Toata istoria oficiala este falsificata de evreii care in isteria lor ascund adevarul. Dar adevarul a iesit la lumina si prin internet se raspaneste in toata lumea. Asa n au decat sa fiarba de furie, adevarul tot se afla.

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS