Revistă de înnodat sinapse

”Nymphomaniac”, al șaselea film al lui Lars von Trier

nymphomaniac_berlin_a_lDupă trei creații fabuloase (”Breaking the Waves” -1996, ”Dancer in the Dark” – 2000 și genialul ”Dogville” – 2003), Lars von Trier s-a lăsat învins de disperare/depresie și a făcut cel mai prost film din cariera sa: ”Antichristul” (2009), un fel de parodie ce pare opera unui cineamator scrântit. A urmat, în 2011, ”Melancholia” -  mostră de rafinament și poezie, splendidă metaforă a depresiei.

Vestea bună este că von Trier a încheiat filmările la noul său lungmetraj, ”Nymphomaniac”. Producătorii au dat publicității, săptămâna trecută, prima imagine din film, în care o vedem pe Charlotte Gainsbourg (actrița fetiș a lui von Trier) întinsă pe jos, după ce a fost bătută crunt. Zilele trecute a fost Nymphomaniac01_Photo by Christian Geisnaeslansată o nouă poză, cu Gainsbourg topless, încardrată de doi Adoniși ciocolatii. Îi mai găsim în distribuție pe Stellan Skarsgard, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBoeuf, Udo Kier, Christian Slater. ”Nymphomaniac” va fi difuzat în două variante, una hardcore pornographic și alta softcore, cu imagini blurate. Producătorii îl anunță cu entuziasm. Rikke Ennis: “Este, oricum l-ai lua, un film deosebit de controversat şi captivant. Sunt convins că materialul strâns, precum şi timpul rămas, ne vor permite să producem o campanie care va zgudui întreaga industrie cinematografică.” Peter Aalbæk Jensen: “Acest film va fi, probabil, capodopera lui Lars von Trier. Are atât de mult potenţial în materie de umor, grandoare şi calitate a vizualului, încât dezvăluie un Lars von Trier la apogeu. Lars a apucat să editeze deja un sfert din materialul adunat, iar întreprinzătorul  comerciant din mine nu poate să nu zâmbească văzînd cum senzualitatea şi râsetele se potrivesc de minune cu o dramă ca aceasta. Acesta este cel mai ambiţios film de până acum al lui Lars”. Partea asta cu umorul mi se pare cea mai ciudată, pentru că în filmele de până acum, umorul lui von Trier a fost atât de negru încât abia se distingea din întunericul decorului (”Dansând cu noaptea”, ”Dogville” ) sau era involuntar/grotesc (”Antichristul”). Că sexul este motorul principal care îi animă pe oameni, e o teză deja banală. Rămâne de văzut cum o demonstrează minunatul regizor în noul său film, care va ieși pe ecrane pe la mijlocul acestui an.

17594_vontrierGabriela Hurezean

 

4 Responses to “”Nymphomaniac”, al șaselea film al lui Lars von Trier”

 1. Ionut

  Lars von Trier a devenit mult prea popular sa mai faca filme bune, nu mai are un public de nisa. Cel mai bine s-a vazut asta la Melancholia, film pe care l-a facut la misto, dar care a prins la mase.

  Reply
 2. Memo

  E popular Lars von Trier? Eu, de cand am vazut Anticristul si am ramas fara vise erotice timp de juma de an, m-am lepadat de el.

  Reply
 3. Alexandra

  Mie mi-a placut foarte mult Melancholia. Chiar si numai pentru faptul ca von Trier a tratat subiectul intr-un stil original, fara multimi alergand care incotro, fara galagie, fara nimic din elementele tipice catastrofelor hollywood-iene – filmul si-a meritat premiile.

  Reply
 4. Ionut

  @alexandra

  Da, e un film peste Argo, daca e sa vorbim despre filme abonate la premii. Cat despre stil… Prea multe clisee, prea multe twist-uri inventate de scenaristi plictisiti (scena cu vinul, de exemplu, sau cea de pe terenul de golf) – discutie lunga. Another Earth, The Tree of Life, Perfect Sense sau Iron Sky :) mi s-au parut mai ok.

  @memo

  Daca de la Anticristul n-ai mai avut vise erotice, atunci sa NU te uiti la A Serbian Film, o sa ramai cu brain damage :) , sau la Men Behind The Sun. Ceva mai light si bun – Holy motors, cu Denis Lavant – un monstru de actor.

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS