Revistă de înnodat sinapse

”Love Building” – un puzzle postmodern, privit din avion

Love-Building_Adi-Marineci_still-29

Primul lungmetraj regizat de Iulia Rugină e departe de a fi o capodoperă, dar are toate datele pentru a înregistra un mare succes la public (la trei zile după premieră avea deja 10.000 de spectatori). Titlul filmului, ”Love Building”, ar putea să fie, tot atât de bine ”Team Building”, pentru că reprezintă materializarea apoteotică a relației dintre profesori și studenții lor.

Câte povești încap în 85 de minute?

Scenariul scris de Iulia Rugină, Ana Agopian și Oana Răsuceanu rămâne la suprafața lucrurilor pentru că trebuie să dea de lucru celor trei profesori (Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță) și celor 28 de studenți ai lor de la actoriedefilm.ro. Chestie deloc ușoară. Tema e bună: nicio relație amoroasă nu ține la infinit dar, la o adică, poate fi reparată. Sunt înșirate laconic motivele care subminează un cuplu: banii, soacra, copilul, beția, neîncrederea, prejudecățile, adulterul, plictiseala, lipsa de comunicare, jobul, incompatibilitatea ș.a… 13 cupluri și o jumătate de cuplu (nevastă de politician) urmează să petreacă șapte zile într-o tabără de reparat sentimente. Cine pe cine repară, până la urmă, rămâne de văzut…

Love-Building_Adi-Marineci_still-17

Cei care ar trebui să-i învețe cum se face asta ar avea nevoie, și ei, de niște psihoterapie. Dragoș Bucur este sexologul Soare care se dă zmeu dar se dovedește a fi  vulnerabil în raport cu iubirea din studenție. Alexandru Papadopol nu pare prea afectat de îndelungata sa cantonare în telenovele și propune un personaj destul de bine articulat, expertul în psihologia de cuplu,  Cristi Lăzurean. Miop, complexat, închis în sine, e greu de descifrat chiar și de cei doi colegi ai săi, care nu ratează nicio oportunitate de a-l lua peste picior. Al treilea terapeut, Valentin (Dorian Boguță) are ca specialitate psihologia de grup și prezintă simptomele unei depresii a cărei origine se află tot într-o problemă de cuplu. Dacă cei trei ”doctori” de sentimente sunt viabili ca personaje, cei 27 de ”pacienți” ai lor se prăbușesc în anonimat de îndată ce ai părăsit sala de cinema. Din păcate, nici nu se putea altfel, pentru că într-o oră și 25 de minute n-ai cum să detaliezi 14 povești și 27 de caractere. Poate că nici nu era asta intenția celor care au creat filmul. Poate că grupul de cupluri cu probleme trebuie să fie doar fundalul pe care evoluează trio-ul Bucur, Papadopol, Boguță, dar și ”materia primă” pentru ideea de final, care este întru totul remarcabilă.

Love-Building_Adi-Marineci_still-5

Ce mi-a mai plăcut în ”Love Building”? Mi-au rămas pe retină câteva cadre luate din unghiuri fabuloase (director de imagine: Marius Iacob), am apreciat montajul făcut cu nerv (Iulia Rugină), alternanța alb-negru și color, ironia bine argumentată la adresa reality show-urilor care alterează și falsifică sentimente. E destul de mult pentru un film care se vrea ușurel, de vară.

Gabriela Hurezean

Fotografii de Adi Marineci

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS