Revistă de înnodat sinapse

”Pe Calea Lactee”- Și lui Kusturica îi place Bellucci!

belluci vaci

Știm de la început că ni se vor servi ”trei povești adevărate și multe fantezii”. Fără îndoială, Emir Kusturica a fost mult bântuit de fantezii cu preafrumoasa Monica Bellucci, până s-a apucat să scrie acest scenariu-basm. În care el este prințul pe cal alb (mă rog, nu chiar cal…), iar ea este prințesa pe care trebuie s-o salveze.

Cinefilii care cunosc filmografia lui Kusturica vor detecta usor tema războiului din ”Underground”, dar și construcția barocă (spre kitsch), presărată cu umor mai mult sau mai puțin latent, din ”Pisica albă, pisica neagră”. Regăsim în ”Pe Calea Lactee” și canonada care nu sperie pe nimeni, și recuzita obișnuită (ceasul, umbrela, țambalul etc.) și porcul, și muștele, și vacile, și gâștele, secțiunea zoo fiind completată cu șoim prădător, măgar, găină scrântită, șarpe, turmă de oi, urs.

kust bell miel

La fel ca fata moșului cea cuminte, Kosta (lăptarul interpretat de Emir Kusturica) oferă câte un mic ajutor prietenesc necuvântătoarelor care, la rândul lor, nu vor pregeta să-și arate recunoștința. Mai mult ca în celelalte filme ale sale, regizorul mizează, acum, pe cruzime. Chiar dacă știi că nimic nu e real, există câteva secvențe la care puțini rezistă să-și țină ochii deschiși. Doar o mostră, chiar de la început: porcul (probabil, cel care mânca Trabantul în ”Pisica…”) este tăiat, cu urletele de rigoare, iar sângele lui este vărsat într-o covată. Imediat, gâștele se aruncă în lichidul roșu, devenind, și ele, roșii și bâzâite de muște.

Cu câțiva ani și cu câteva kilograme în plus, Monica Bellucci își păstrează sex appeal-ul, întruchipând o Mireasă credibilă (cu soarta la fel de tristă ca a Miresei din ”Kill Bill”), o femeie ascunzând secrete periculoase și stârnind tot atât de periculoase pasiuni.

apa zambet

E clar că între Bellucci și Kusturica s-a înfiripat o chimie catifelată, dătătoare de strălucire. Lăptarul Kosta (care, de fapt, este absolvent de Conservator) se îndrăgostește pe viață și pe moarte de Mireasă și ea îl va iubi, la fel, cu încredere și devoțiune. De aici încolo, totul e romantism, poezie, comedie, până în momentul în care vin trupele speciale și distrug mizanscena. Dar fanii filmelor de dragoste vor fi pe deplin satisfăcuți de povestea cu adevărat frumoasă și emoționantă.

afis

Cei care își doresc mai mult decât un film de dragoste se pot delecta cu câteva performanțe actoricești demne de luat în seamă. Pe lângă cei doi despre care am vorbit mai sus, se remarcă Sloboda Micalovic, în rolul Milenei, fostă campioană la gimnastică, fostă logodnică a lui Kosta, puțin țăcănită, ca toată lumea în vreme de război. Fratele Milenei, Zaga – șmecherul cu un ochi de sticlă -  este interpretat de Miki Manojlovic. Pentru el a fost adusă Mireasa în satul din bătaia gloanțelor, dar soarta pare să nu agreeze nunțile. Cel puțin de data asta.

sub apa

Pe scurt, ”On the Milky Road” oferă imaginea unui Kusturica tipic, cu râs și lacrimă, cu suprarealism peste realism, cu poezie și muzică și picturalitate. Mai ales la final. Da, finalul ăla, ușor tarkovskian, e fa-bu-los! Restul mi-ar fi plăcut și mai mult dacă nu se observa efortul  de a spune prea multe dintr-o răsuflare.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS