Revistă de înnodat sinapse

La Galeria de Artă Craiova, Aurora Speranța dăruiește leacuri și încântare

arlechini pe cal

Nu se întâmplă foarte des să vezi copii jucându-se într-o galerie de artă dar, la vernisajul expoziției ”În lumea bună a copilăriei”, s-au aflat și mici amatori de cultură care și-au exprimat entuziasmul în fața frumosului așa cum au știut, în conformitate cu vârsta lor. Artistă solară, sensibilă și cu o imaginație de nestăvilit, Aurora Speranța creează sub semnul cuvintelor lui Brâncuși: ”Întotdeauna, ceea ce m-a susținut a fost bucuria. În cele mai grele împrejurări ale vieții, am știut s-o găsesc în drumul meu. Mergeam cântând. Știam că ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Și nimic nu mă oprea. Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viața, al bucuriei, e clădită toată opera mea.” Pe lângă toate acestea, Aurora Speranța adaugă lumina inocenței, multă iubire și mare minunare.

Mai demult, cu prilejul unei expoziții pe care a avut-o la Brașov, scriam, comentând instalarea artistei ”în lumea bună a copilăriei”: ”Copilăria îi este la fel de vie pe chip ca în tablourile pe care le pictează în nuanțe rafinate, decupate parcă din mătăsuri și catifele împărătești.” Același zâmbet de pe chipul arlechinului îndrăgostit strălucește pe chipul Aurorei Speranța. E bucuria pe care ți-o dă gândul că ai dăruit stare de bine, liniște și fericită contemplare. Tablouri antidepresive. Leacuri împotriva tristeții. Pot fi admirate pe simeze măști apotropaice, venind din vremuri imemoriale, magici inorogi, aducând noroc și voioșie, arlechini dansând pe sârmă sau îmbrățișându-se în leagăne atârnate de cer.

panor 3 bun

Cum spuneam, mai zilele trecute, într-o lume cotropită de rău, urât și minciună, Speranța ne dăruiește speranța că vom putea accede cândva la o lume paralelă care seamănă cu cea durată de ea, o lume guvernată de lumină curată, pace și bucurie. Privesc tablourile din expoziție și mă gândesc ce fericiți ar fi copiii care ar avea în mânuțe cărți cu asemenea ilustrații! Și ce fericită ar fi casa iluminată de tablourile Speranței.

fluier

Deocamdată, ele mai iluminează, până la sfârșitul acestei luni, pereții Galeriei de Artă din Craiova. Acolo unde pot fi admirate și lucrările Gabrielei Boangiu, fiica Aurorei Speranța, care a moștenit talentul mamei sale. Sunt acuarele delicate, cu parfum romantic, rememorând locuri pe care autoarea le păstrează în suflet și amintind emoționant de ilustratele sepia din vremea străbunicilor.

Așadar, intrați la expoziție și faceți-vă ziua mai frumoasă!

Gabriela Hurezean

Imagini din albumul Aurorei Speranța

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS