Revistă de înnodat sinapse

Reforma Photo Days 2 pentru pasionații artei fotografice

foto 1

Între 2 și 8 septembrie, câteva spații bucureștene adăpostesc cea de-a doua manifestare a comunității Reforma, în domeniul artei fotografice. Citez din manifestul grupului: ”Nu credem în mainstream, respingem cultura ignorantă, gândim independent, apreciem creativitatea, nu ne interesează culoarea pielii sau orientarea sexuală. Cu alte cuvinte, suntem un meltingpot transdisciplinar al gusturilor, stilurilor și comportamentelor. ”Sunt complet diferit față de celălalt, dar am puncte comune.” Nu ne imităm, ne inspirăm, ne reformăm. Fetișul nostru este autenticitatea. (…) Suntem ceea ce vrem să fim. Învățăm fiecare de la fiecare și fiecare de la ce produce grupul. (…) Reforma este, totodată, despre reciclare. A noastră, dar mai ales a ceea ce oamenii produc drept gunoi. Și vrem ca planeta noastră să arate mai frumos.”

foto 2

Luni seara, la galeria Atelier 030202 (foaierul Sălii Noi a Teatrului de Comedie) a fost vernisată expoziția centrală a Reforma Photo Days, cu participarea unor virtuozi ai fotografiei – unii deja cunoscuți, alții, aflați la început de drum: Cătălina Flămânzeanu, Lucian Năstase, Jennifer Eva Pîrcălăbescu, Robert Boșcai, Anka Coller, Cosmin Gârleșteanu, Bogdan Gîrbovan, Cosmin Gogu, Andreea Goia, Alina Ion, Elisabeta Kindriș, Răzvan Leucea, Petra Maria, Mihnea Mihalache-Fiastru, Ștefan Simion, Gabi Stamate, Horațiu Șovăială, Mihaela Tulea. Curatori: Cătălin Burcea, Răzvan Ion, Roxana Lăpădat, Theodor Moise, Eugen Rădescu, Mihai Zgondoiu.

foto 3

Metaforă, simbol, document, joc al memoriei, senzație, mișcare, experiment, insolit – nimic nu le e străin acestor artiști care imortalizează clipa cu inspirație și talent. Expoziția poate fi vizitată între orele 10.00 – 20.00, până duminică, 8 septembrie.

Marți, la creart Gallery, a venit și rândul lui Adi Bulboacă să-și prezinte câteva lucrări. De ce cred că Bulboacă este cel mai bun fotograf de teatru al ultimilor ani? Mai întâi, pentru că iubește și respectă teatrul cu tot ce cuprinde el. L-am văzut făcând poze în timpul spectacolelor și aparatul lui nu clănțăne când e declanșat. Nici nu irită cu blitzul. Spre deosebire de alți colegi de-ai săi, care se dau aferați și deranjează ca naiba. Și pe actori, și pe spectatori.

bulb 1

Apoi. Am folosit de multe ori fotografiile lui Bulboacă pentru a-mi ilustra cronicile. Dacă, în lipsă de resurse, unele teatre mi-au furnizat imagini amatoricești, care nu spuneau mare lucru despre întâmplările de pe scenă și-mi storceam creierii să decupez din ele ceva edificator, Adi Bulboacă știe chiar mai bine decât mine ce imagine îmi trebuie pentru a arăta cât mai mult din atmosfera spectacolului. Când face fotografii pentru promovare, se apropie de subiect cu umilință și exactitate, renunțând la pornirile artistice generate de personalitatea proprie.

bulb 2

Bulboacă fură la milimetru semnificația esențială a artei actorului, a expresiei corporale, a viziunii regizorului. Nu colorează, nu împodobește, doar arată. În schimb, când își lasă inspirația să zboare și face poze pentru sufletul lui, iese ceea ce se poate vedea la creart Gallery: poezie, melancolie, mister, magie. Vă arăt aici câteva mostre, dar ar trebui să le vedeți în original. Expoziția e deschisă între orele 10.00 – 19.00, la creart (Piața Lahovari 7) până în 3 noiembrie. Când mergeți să vedeți ceva la Teatrelli, intrați în micul separeu din stânga holului. Acolo e. Cei care vreți să-l cunoașteți mai bine, îl găsiți la artist talk, tot acolo, în seara asta, de la ora 21.00.

bulb 4

Tot în această seară, la 19.00, se vernisează la Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4) solo show-ul lui Cornel Brad, intitulat ”Oameni. Putere. România. Revoluție”. Expoziția poate fi vizitată până în 10 septembrie.

Mâine, (joi, 5 septembrie) la Modulul Cărturești din strada Academiei 18 – 20, de la ora 18.30 puteți participa la alt artist talk interesant, de data asta cu minunata Cătălina Flămânzeanu, neîntrecută în arta portretului. În același loc, de la ora 21.00 va fi proiectat filmul regizat de  Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado, ”The Salt of the Earth” (”Sarea Pământului”).

Vineri, 6 septembrie, ora 21.00, în Grădina cu filme (creart, Lahovari, 7) poate fi văzut filmul ”Annie Leibovitz: Life Trough a Lens”.

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 22.00, Reforma Photo Days 2 se încheie apoteotic la Control Club cu Dirty Disco with Eugen Rădescu.

La toate evenimentele intrarea e liberă. Doar la proiecția ”Sării Pământului” e indicat să vă rezervați locul pe bilete.ro, fiindcă se prevede oarece aglomerație.

Text&foto: Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS