Revistă de înnodat sinapse

Proiect TNB: Istoria scenei în vestigii readuse la viață

MUZ_0378-scaled

Chiar dacă reflectoarele marilor scene se află în hibernare pandemică, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București se muncește cu osârdie întru consolidarea unui viitor fără covizi și distanțare, pe care îl sperăm cu toții cât mai apropiat. Într-o zi cu ploaie torențială, ne-am întâlnit – unii fizic, alții prin zoom – cu cei care pun la cale o noutate prețioasă în slujba publicului și a specialiștilor: Expoziția inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului TNB (înființat sub directoratul lui Liviu Rebreanu, în 1942). Ne-au povestit despre mersul lucrurilor Ion Caramitru (manager TNB),  Ioan Onisei (director general adjunct TNB, managerul proiectului), Mircea Rusu (director artistic TNB), Mihaela Verman (organizatorul expoziției), Anca Constantin (responsabil comunicare proiect). Muzeul TNB – singurul cu acest profil din țară – expune pe o suprafață generoasă, 650 mp, o impresionantă colecție cuprinzând tablouri, sculpturi, lucrări de grafică, afișe, fotografii, tipărituri, costume și accesorii de scenă, scrisori, obiecte personale ale actorilor. Proiectul, al cărui start s-a dat săptămâna trecută, va avea ca finalitate expertizarea, conservarea și restaurarea a 38 de obiecte, vedeta colecției fiind ”rochia de argint”, veșmântul de gală, cu trenă, pe care l-a purtat Regina Maria.

rochie

Rochia se va afla în centrul expoziției, înconjurată de costumele purtate de celebri actori români, în roluri de regi, domnitori, personaje istorice. Partenerii proiectului sunt Muzeul Național de Artă al României (ai cărui experți se vor ocupa și cu migăloasa recondiționare a ”rochiei de argint”), Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» (restaurarea a 10 obiecte patrimoniale, printre care costume purtate de Constantin Nottara, Ion Manolescu, George Calboreanu), Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand”, Biblioteca Națională a României (aici vor fi readuse la viață vechi afișe, scrisori, caiete de sală, fotografii etc).

MUZ_7553-scaled

Proiectul beneficiază de 450 717,10 lei (finanțare nerambursabilă din Granturi SEE – Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și 79 538,31 lei (finanțare nerambursabilă din Bugetul Național). Noul proiect al TNB se înscrie în programul RO – CULTURA, implementat de Ministerul Culturii. Să sperăm că într-un an și jumătate, cât va dura materializarea deplină a expoziției, pandemia va fi doar o amintire dezagreabilă, pe care o vom uita, bucurându-ne de parfumul scenei, recuperat din istorii glorioase ale teatrului.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS