Revistă de înnodat sinapse

TeenMedia Academy învinge pandemia: ”Misteriosul caz Lulu” – exercițiu de excelență

toti

Pentru că nu poți să stai ca o legumă plângăcioasă în vremuri de recluziune pandemică, tânărul, neliniștitul și ingeniosul regizor Cristian Bajora – cel care a inventat Teatrul În Culise și TeenMedia Academy – a găsit cu cale să-și mai exerseze creativitatea, organizând un fel de talent show cu absolvenții workshop-ului de actorie. Că respectiva școală e una cât se poate de performantă, am putut constata văzând cele trei spectacole care au încununat truda celor 17 candidați la glorie. Cei trei actori profesioniști, care și-au ales echipele în urma concursului de recitaluri – Patricia Ionescu, Ionuț Iftimiciuc, Alex Vlad – au pus în scenă, fiecare cu echipa lui, trei spectacole remarcabile: ”Cântăreața cheală” de Eugen Ionescu, ”Casa bântuită” de Alex Vlad și ”Misteriosul caz Lulu” de Theo Herghelegiu.

cheala

Echipa coordonată de Ionuț Iftimiciuc a atacat o baricadă foarte dificilă, ”Cântăreața cheală”, în condițiile în care dramaturgia ionesciană ridică mari dificultăți chiar și profesioniștilor cu ștate vechi în branșă. În ciuda  emoției inevitabile (înduioșător ziarul care tremura în mâinile lui Mr. Smith – Claudiu Popovici), a rezultat o prestație admirabilă. Cei șase (de-acum) actori care ne-au povestit cu farmec despre egocentrism, înstrăinare, alienare și-au primit aplauzele binemeritate. Iată-i: Valentina Cristea, Claudiu Popovici, Veronica Dobrișor, Bogdan Stroe, Daniela Marinescu, Adrian Luican.

casa b

Alex Vlad a încredințat echipei sale ”Casa bântuită”, un text scris de el însuși, încântător, cu amuzante trimiteri la piesele lui Shakespeare dar,  mai ales, foarte potrivit pentru a pune în valoare resursele interpretative ale celor 7 ”pitici” de sub aripa-i ocrotitoare. Mă rog, asta cu piticii e cam deplasată, dacă ținem cont de faptul că, în rolul Povestitorului a evoluat, cu prestanță și căldură, nimeni alta decât Crina Pintea, steaua handbalului mondial, pivot de 1,90 m înălțime. Flavia Colonel, Ioan Ampleev, Elena Măzărel, Cosmin Ionescu, Raluca Cazangiu, Călina Savu și, desigur, Crina Pintea, s-au aventurat cu entuziasm și real talent în tărășenia gen commedia dell’arte. Fiecare rol a fost întruchipat cu măiestrie și haz savuros de o trupă care a impresionat prin omogenitate și siguranță în asumarea partiturii.

lulu

Jurații (dramaturgul Ștefan Caraman, bloggerul Emil Călinescu și subsemnata) aveau deja o listă cu premiabili când a intrat în scenă ”Misteriosul caz Lulu”, care ne-a lăsat cu notițele în aer. Cele patru fete alese de Patricia Ionescu au oferit o lecție de profesionalism desăvârșit: acribie în sondarea personajului, însușire deplină a trăirii, stăpânirea expresiei artistice, multă siguranță în jocul actoricesc. Mihaela Buliga a fost timida, ”tocilara”, căzuta din Lună, povestind cu umor involuntar și inocență o întâmplare atroce. Larissa Stroe a înterpretat rolul pictoriței care și-a pierdut vederea, dar vede mai bine decât muritorii cu ochi de șoim. Olivia Mihalache a îmbrăcat cu nonșalanță uniforma agentului de pază din parc, dar și limbajul de lemn aferent. Cu cât exprimarea e mai seacă, cu atât mesajul pe care îl transmite este mai intens. A strălucit prin culoare și expresivitate și Laura Ducu, în florăreasa cu inimă de aur, care nu poate trece nepăsătoare pe lângă o tragedie, chiar dacă își riscă viața. Pe scurt, o profesoară de actorie, Patricia Ionescu, care știe să evalueze și să exploateze potențialul discipolilor săi, orchestrând o echipă ambițioasă, echipă care a cizelat spectacolul până la perfecțiune, construind un spectacol ce poate fi jucat fără probleme, pe orice scenă profesionistă. Drept pentru care, ”Misteriosul caz Lulu” a și fost încununat cu trofeul pentru cel mai bun spectacol, înmânat de Cristian Bajora (proprietarul trofeului de la ediția de anul trecut).

stele

Flavia Colonel și Ioan Andreev au primit trofeele cuvenite pentru cea mai bună interpretare în rol feminin și, respectiv, masculin, precum și câte o invitație în grupa de elită a TeenMedia. Cei trei coordonatori au acordat câte o mențiune ucenicilor cu care au lucrat cel mai bine. Patricia Ionescu a distins-o pe Olivia Mihalache, Ionuț Iftimiciuc – pe Bogdan Stroe, Alex Vlad – pe Flavia Colonel.

Evenimentul s-a încheiat cu aplauze, bucurie, îmbrățișări (cu mască!), a ieșit și soarele, iar noi ne-am bucurat foarte tare că pandemia poate fi surmontată de iubirea pentru spirit. Pentru teatru. Pentru cultură. Bravo, Teatrule În Culise, bravo TeenMedia Academy, bravo copii minune!

Gabriela Hurezean

Fotografii oferite de TeenMedia Academy

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS