Revistă de înnodat sinapse

Bucharest Fringe, Ediția a XI-a și-a ales câștigătorii

Triumful inovației și al forței expresiei artistice

Festivalul Bucharest Fringe, Ediția a XI-a, s-a încheiat duminică. Un tur de forță, artistic și tehnic, în contextul valului pandemic și al instabilității reglementărilor, care, însă, a reușit să împlinească promisiunea acestei ediții, aceea de a reda, deopotrivă publicului și artiștilor, bucuria lui „împreună”.

 A fost prima ediție-hibrid a Festivalului Bucharest Fringe, cu spectacole susținute live, live streaming cu public sau difuzate doar online, ediție pentru care au fost selectate douăzeci de producții independente, dintre care cincisprezece s-au aflat în competiție.

 Iată care sunt Premiile Bucharest Fringe 11:

Premiul pentru cel mai bun Spectacol

Cassandra, regia Leta Popescu, o producție semnată Vanner Collective și Teatrul Apollo111 – pentru multitudinea de mecanisme performative și bogăția unei producții vitale, puternic ancorate în prezent, cu două actrițe valoroase, care susțin pe deplin conceptul regizoral.

Cassandra-Foto-Sorin-Florea-4

Premiul pentru Debut / Premiul Special al Juriului

Mara Oprea, regia spectacolului ”De ce să fii frumos” – pentru încapsularea și aparenta simplitate a spunerii unei povești despre căutarea frumuseții și constructele sociale cu care alegem să ne înconjurăm în viață.

De ce să fii frumos_15

Premiul pentru cel mai bun Actor – nu s-a acordat

Premiul pentru cea mai bună Actriță – Ex Equo

Emőke Kató, pentru rolul din spectacolul ”Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois”, o producție semnată REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca – pentru forța și sensibilitatea cu care a creat un personaj bolnav de Alzheimer și căderea acestuia în neputință și uitare.

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois_foto Bogdan Botaș

Katia Pascariu, pentru rolul din spectacolul Toată liniștea din lume – producție Ado și Centrul de Teatru Educațional Replika – o actriță care reușește să creeze un univers, fără a se folosi de mijloace multiple, de recuzită și decor.

Toată liniștea din lume_Oana Monica Nae

Premiul de Originalitate

Cosmonauți de Alexandru Ivănoiu, o producție semnată Teatrul Luni de la Green Hours și artiștii, pentru transformarea subsolului de la Green Hours într-un teren SCI-FI, în care cinci tineri absolvenți de actorie demonstrează, împreună cu regizoarea și dramaturgul, capacitatea de a susține pe deplin un spectacol muzical, comic, dar și dramatic.

Cosmonauți_1

Premiul Special al Juriului

Clara și timpul liber (unteatru de copii) pentru modul în care reinventează relația dintre public și personajul de pe scenă. Premiul este acordat implicit actriței Ana Turoș, creatoarea și protagonista spectacolului, pentru determinarea și inspirația de a crea un spectacol rotund, cu resurse umane și materiale minime.

Clara_si_timpul_liber_foto Claudiu Popescu

 

Spectacolele din festival au rămas disponibile online timp de 5 zile de la data primei lor difuzări.
Detalii, pe www.bfringe.ro.

Asociația Teatrul.ro, prin Teatrul Apropo – organizatorul festivalului, îi felicită pe câștigători și pe toți participanții la această ediție și aduce calde mulțumiri juriului de selecție, Oltița Cîntec, Cristina Modreanu, Cristiana Gavrilă, juriului de premiere, Ioana Barbu, Florentina Bratfanof, Cristian Bajora, echipei de organizare și echipei tehnice, fără de care această primă ediție-hibrid a festivalului nu ar fi putut avea loc, și publicului, fără de care teatrul nu ar avea sens.

Mulțumiri speciale partenerilor:

PARTENERI FINANȚATORI: Primăria Capitalei prin ARCUB, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii

TEATRE PARTENERE: Green Hours, unteatru, Centrul de Teatru Educaționanal Replika, Teatrul Apollo 111, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Centrul Maidan Cluj-Napoca, Teatrul din Stejar Iași, Asociația ProTeatru Zalău, Teatrul Național ”Aureliu Manea” Turda.

PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Scena.ro, Bookhub, Muze și arme, LiterNet, Zile și nopți, Urban.ro, Revista LZR, Igloo Media, Decât o revistă, The Institute, Paul Duțu Blog, IQool, România Pozitivă, Radio Clasic, Radio-TV Arthis Bruxelles

Fotografii de Sorin Florea, Oana Monica Nae, Claudiu Popescu, Bogdan Botaș

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS