Revistă de înnodat sinapse

Anca Damian începe turul festivalier cu ”Muntele Magic”

Muntele Magic still 1

Primul mare succes al Ancăi Damian a fost adus de formidabilul documentar animat ”Crulic – drumul spre dincolo” (2011), participant la 140 de festivaluri internaționale de anvergură (Locarno, BFI London, Annency, Pusan ș.a.) și încununat cu 35 de premii. Continuând, se pare, traiectoria ascendentă a creației, noul documentar de animație al Ancăi Damian, ”Muntele Magic” își începe, și el, periplul pe la mari festivaluri. Cităm din descrierea oficială a filmului:

”Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria, din perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ”cavaler rătăcitor”, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ”răului”. Pentru el, moartea este singura măsură a  faptelor eroice. Artist, fotograf, dar și experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

Muntele Magic still 2

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o valoroasă sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film. Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii. ”

Pentru început, ”Muntele Magic” a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de film Karlovy Vary precum și în cadrul proiecțiilor eveniment ale celui mai mare festival dedicat filmelor de animație (MIFA) de la Annency, Franța. Succes, Anca Damian, escaladă victorioasă!

Francesca Ersa

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS