Revistă de înnodat sinapse

La Gala Premiilor festCO 13 – a triumfat ”Mobilă și durere”

mobila si durere

Așa cum e frumos și sănătos în lumea teatrului (și, dacă ne gândim mai bine, în orice lume) Gala Premiilor festCO – 2015 a prezentat o tandră împrietenire cu Gala UNITER, în primul rând pentru că i-a elogiat pe cei rămași fără premii la evenimentul guvernat de cuțitașul lui Ion Caramitru (din păcate, nu și pe Andrei Huțuleac!) și, în al doilea, pentru că indiferent despre ce a fost vorba, s-a găsit câte o trimitere spirituală către… amica mai mare. Păcat, mare păcat că nu s-a transmis în direct la televiziune. Așa, noi, cei care am fost martorii spectacolului, am rămas cu frustrarea de a nu fi împărțit cu prietenii, rudele, cunoștințele, iubiții, vecinii distracția maximă care ne-a fost oferită.

Mai întâi, au apărut cei doi prezentatori, Alex Bogdan și Andrei Huțuleac,  îmbrăcați în costumașe de ginerici. Bogdan s-a prezentat drept ”fostă vedetă TV” (pentru cine nu se uită la televizor, a fost cel mai tare raketz din istoria raketzilor, la Mondenii). Huțuleac s-a prezentat drept cel care ”era să ia premiul UNITER”. Mai târziu, tot el ne-a (și s-a) consolat spunând că a terminat facultatea abia de doi ani, deci mai are timp să colecționeze premii. Emulul său, Mihai Călin, care a luat trofeul UNITER pentru rol secundar,  a absolvit mult mai demult. Sigur că data absolvirii nu poate fi criteriu acceptabil în acordarea premiilor. Un ex-aequo n-ar fi omorât pe nimeni… Revenind la premiile festCO: cică, dacă le iese bine prezentarea, George Mihăiță îi angajează pe Bogdan&Huțuleac pentru un an la Comedie. A ieșit excelent. A fost cea mai bună dintre cele 13 Gale de până acum. Deși sunt unii care încă mai cred că 13 poartă ghinion.

10. Andrei Hutuleac, Alexandru Bogdan

Atâta doar că, fix când cei doi s-au hotărât s-o ia ”metodic, din gară-n gară”, au picat afișele de pe lateralele scenei, apoi a picat un reflector din tavan, apoi a picat lumina. Apoi a… picat Dorina Chiriac, acompaniată de Mihai Bisericanu, pentru a cânta cu mult talent (chiar nu știam că poate să cânte atât de bine!) piesa lui Ion Cristinoiu, ”N-am noroc”.  A avut un moment apocaliptic și Florin Piersic ăl Mic (îi spun așa , deși e înalt de vreo 2 m și are vreo 40 de ani, pentru că îl enervează ”Junior”, dar trebuie să-l diferențiez cumva de tatăl lui).

9. Florin Piersic jr

Deci, Piersic ăl Mic a prezentat un fragment din ”Freak Show”-ul său de la Godot. E vorba despre un nene care, după vorbă, după port, pare șantierist pensionat, și care, în fiecare noapte se uită la o luminiță roșie aflată la 1 km depărtare de fereastra lui. Sperând că la fereastra cu luminița roșie va apărea o femeie frumoasă care o să-i facă semn cu mâna. Poveste romantică, râs cu lacrimi. La fel și când s-au apucat Bogdan și Huțuleac să anunțe premianții.

IMG_7465

Bogdan nu se putea abține să imite pe cine-i venea în minte: pe maestrul Beligan, care stătea în primul rând fix în fața lui, pe Victor Rebengiuc, pe Ion Caramitru prezentând Gala UNITER… Huțuleac juca rolul prezentatorului sobru și încerca să-l potolească pe Bogdan, în ideea că, poate, cine știe, se găsește cineva care să le facă un teatru independent în Lehliu Gară. În gară. Aria cea mare a lui Huțuleac a fost când Alexandru Pavel și-a luat Premiul pentru rol secundar masculin, adică Urecheatul din ”Mobilă și durere”. Rol pe care îl joacă alternativ cu ANDREEEEI HUȚULEAAAAC. Ai cărui părinți au făcut 250 de km de la Galați ca să-l vadă încununat cu lauri la Gala UNITER! Fiindcă premiul ăsta ar fi fost mai important pentru ei decât corigențele lui Andrei din liceu. Unde mai pui că băiatul lor are 25 de ani, deci e fix de-o vârstă cu UNITER-ul…

dorina bisericanu

Cei doi amfitrioni au continuat să se tachineze, Dorina Chiriac și Mihai Bisericanu au continuat să cânte, laureații au mulțumit cui s-a cuvenit, ca la Premiile Oscar. Seara s-a încheiat cu un spectacol care ne-a tăiat respirația, ”Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, după ”Moromeții” lui Marin Preda, în interpretarea a doi magnifici: George Mihăiță și Marcel Iureș. Dar despre asta, mai încolo, n-o să înghesuim aici nestemate peste nestemate. Iată mai jos și premiile ediției de anul acesta a festivalului Comediei Românești:

Premiu de excelență, pentru întreaga carieră: Iarina Demian (cred că au fost luate în calcul extraordinarele sale interpretări actoricești dar și spectacolele antologice pe care le-a regizat și încă le va mai regiza!)

2. premiu Iarina Demian

Premiu de excelență pentru întreaga carieră: Vladimir Găitan, minunatul actor care s-a dedicat aproape în totalitate Teatrului de Comedie. În imagine, alături de fiica sa, Gloria, admirabilă actriță, și ea.

Vladimir Gaitan, Gloria Gaitan(1)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Cristina Casian pentru rolul din spectacolul ”N(AUM)”, regia: Mariana Cămărășan – coproducție UNTEATRU și Teatrul Metropolis, București

Cel mai bun actor în rol secundar: Alexandru Pavel pentru rolul Urecheatu’ din spectacolul ”Mobilă și durere” de Teodor Mazilu – Centrul Cultural pentru UNESCO din București

Cea mai bună actriță în rol principal: Oana Pellea pentru rolul din același ”N(AUM).

A_155

Cel mai bun actor în rol principal: Mihai Smarandache pentru rolul din spectacolul ”De vânzare/For Sale” text și regie de Gianina Cărbunaru– Teatrul Odeon, București.

Cel mai bun scenograf: Andu Dumitrescu, pentru creația sa din ”De vânzare/For Sale”, Teatrul Odeon.

Cel mai bun regizor: Victor Ioan Frunză pentru direcția de scenă a spectacolului ”Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, Centrul Cultural pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”.

mobila-3

Cel mai bun spectacol de comedie: ”Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, știți deja unde.

Premiul pentru spectacol eveniment: ”Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, după ”Moromeții” de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija, cu George Mihăiță și Marcel Iureș, producție a Teatrului Act.

Laureații Concursului de Comedie Românească, ediția a X-a:

Locul I – ”Regina mării” de Mona Radu

Locul II – ”Emancipare” de Radu Iacoban

Locul III – ”Efecte colaterale” de Alex Popa

Iată și componența juriilor care au operat cu probitate și competență:

Juriul concursului de comedie: Adrian Lustig, Dragoș Huluba, Dorina Chiriac

Selecționer festCO 2015: Maria Zărnescu

Juriul festCO 2015: Sanda Manu, Coca Bloos, Paul Chiribuță, Nina Brumușilă, Monica Andronescu

Acestea fiind zise, să ne vedem cu bine la anul! Dacă se poate, cu aceiași amfitrioni.

Gabriela Hurezean

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS